NavMenu

Inflacija nastavlja da raste - Američki potrošači lakše prihvataju povećanje cena od evropskih

Izvor: eKapija Petak, 18.02.2022. 11:39
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay/Foto-Rabe)
Inflacija će nastaviti da raste, ali potrošači će vremenom prihvatiti povećanje cena - i to je dobra vest za kompanije, bar one koje posluju u SAD. Kompanije u zemljama u razvoju i Evropi će, pak, morati da budu znatno opreznije sa povećanjem cena, jer evropski potrošači, za razliku od američkih, ne pristaju tako lako na povećanje cena, piše magazin Forbs (Forbes).

Inflacija, najveća u poslednjih 40 godina u SAD, nastaviće da raste. Ali, desilo se nešto što niko nije očekivao. Umesto da se okrenu jeftinijim brendovima ili da prestanu da troše, Amerikanci su prihvatili realnost, u većim brojkama nego što je iko, uključujući i najveće brendove, očekivao.

Ekonomski termin za ovaj fenomen je elastičnost tražnje i objašnjava koliko tražnja za proizvodom pada kada cene rastu.

- Elastičnost tražnje je iznenađujuće niska. Zasada je dobro - kaže Kevin Grandi, analitičar u Jefferies Group.


Kompanije zadovoljne kako su potrošači u SAD prihvatili povećanje cena

Cene rastu na svim poljima, od gasa preko namirnica, do sredstava za čišćenje. Kompanije kao što su Unilever, Procter & Gamble i Clorox suočavaju se sa povećanjem cena sirovina, poput kukuruza, soje, brašna, kao i povećanjem cena pakovanja, transporta.

Kada je P&G prošle godine povećao cene proizvoda na čije su povećanje kupci obično osetljivi, elastičnost tražnje bila je za 20 do 30% niža nego što se očekivalo.

- Reakcija potrošača je bila benigna - istakao je Andre Šulten, finansijski direktor P&G.

Zadovoljni su i predstavnici drugih kompanija. Svakako pomaže i to što su u "nebranom grožđu" svi, ne samo pojedine kompanije.

- Nije ovo potez samo jednog konkurenta, već čitave kategorije. Zadovoljni smo prihvatanjem cena u Severnoj Americi - kaže Nol Valas, direktor Colgate-Palmolive.


Francuzi se bune

A šta je sa zemljama u razvoju i sa Evropom? Unilever je stanje sa cenama u Evropi opisao kao "teško", posebno u Francuskoj, ističući da je povećanje cena prošle godine bilo relativno ograničeno uprkos visokim nivoima inflacije.

PepsiCo je u zemljama u razvoju primenio povećanje cena od samo dve trećine do tri četvrtine jer razmišlja o reakciji potrošača, rekao je finansijski direktor Hju Džonson.

Blaže reakcije američkih potrošača ne znače da su srećni sa povećanjem cena, već da su jednostavno prihvatili situaciju, pojašnjavaju analitičari. Pomoglo je i to što su Amerikanci dobijali pomoć države tokom pandemije. Uporedo sa nižim troškovima za putovanja i zabavu, štednja je porasla 12%. Ipak, plate se ne menjaju i ako se uporede sa troškovima života, zapravo su u poslednjih 12 meseci za 1,3% niže.

Analitičari predviđaju da će cene nastaviti da rastu. Kompanije planiraju povećanje cena u nastupajućim mesecima, a nisu isključena ni nova krajem godine. Kompanija Church & Dwight već je povećala cene 80% svojih proizvoda, među kojima su i deterdženti, a nastaviće u istom smeru.

- Mislimo da je određivanje cena mišić na kom ćemo nastaviti da radimo jer očekujemo da se inflaciono okruženje nastavi - slikovito se izrazio Beri Bruno iz kompanije Church & Dwight.

M. Dedić

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

CLS: Gde je projekat mosta kod Ade Huje?

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je još u decembru 2019. dobila idejni projekat mosta na Adi Huji, koji je sa PDV-om plaćen oko 735.000 EUR, ali do današnjeg dana ništa nije urađeno, izjavio je Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu i nekadašnji gradski odbornik. - Da su nadležni odmah raspisali tender za izradu Projekta za građevinsku dozvolu i počeli sa prikupljenjem i drugih dozvola i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.