NavMenu

Usvojen rebalans budžeta Beograda za 2022. godinu vredan 1,4 mlrd EUR

Izvor: eKapija Ponedeljak, 14.02.2022. 13:28
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Bru-nO)Ilustracija
Skupština Grada Beograda usvojila je danas rebalans budžeta prestonice za 2022. godinu vredan 1,41 mlrd EUR.

Kako je na sednici obrazložio zamenik gradonačelnika Goran Vesić, razlog donošenja rebalansa budžeta jeste u povećanim prihodima, odnosno u tome što se budžet planira konzervativno ili sa najmanje mogućim očekivanim prihodima.

– Kada je rađen budžet za ovu godinu krajem prošle, nismo znali da li će biti restrikcija u radu privrede zbog pandemije niti da li će svi uspeti da zadrže radna mesta, zbog čega smo planirali konzervativniji budžet. Kako nije bilo toga zahvaljujući prevashodno velikoj borbi Grada Beograda, već u januaru smo videli da imamo povećane prihode. Rebalans budžeta je "težak" skoro 166 milijardi dinara, odnosno 1,411 mlrd EUR. TBudžet Grada povećan je za oko 3,1%, odnosno 4,599 milijardi dinara. Budžeti gradskih opština povećani su za 7,1%, odnosno ukupno će gradskim opštinama biti prebačeno nešto malo više od milijardu dinara – naveo je Vesić, prenosi Beoinfo.

On je dodao da je budžetski deficit koji se iskazuje svake godine potpuno pokriven"budžetskim suficitom iz prošle godine.

- Dakle, nema nikakvog zaduživanja kako bi se pokrivao deficit - rekao je Vesić je naveo da je zaduženje zaključno sa 31. decembrom 2021. iznosilo 281 mil EUR.

– Rebalansom se obezbeđuje 150 miliona dinara više za pranje i čišćenje ulica, 222 miliona više za kupovinu smećara, više od petsto miliona dinara za sistem zamena sijalica i javnu rasvetu u prigradskim naseljima, zatim još 242 miliona dinara za Linijski park, 235 miliona dinara za ozelenjavanje školskih dvorišta, preko milijardu dinara dodali smo za javni prevoz, dvesta miliona dinara za kupovinu laptopa i tableta i isto toliko za subvencionisanu kupovinu udžbenika za prvi i drugi razred – precizirao je Vesić.


Kada je reč o potonjem, ove godine je Grad napravio dogovor s nadležnim ministarstvom, kao i sa izdavačima da budu dostavljeni izveštaji o izabranim udžbenicima za svako dete, jer ih biraju škole i roditelji.

– Grad će novac direktno uplaćivati izdavačima, nakon čega će oni udžbenike dostavljati deci u škole. Roditelji neće morati da se prijavljuju ni za jedno dete koje pohađa prvi ili drugi razred, a njih je oko 34.000. Prvaci će prilikom dobijanja knjižice dobijati komplet udžbenika za drugi razred, dok će đake koji ove godine upisuju prvi razred udžbenici čekati u školi. Pored toga, obezbedili smo novac za rekonstrukciju Kalenić pijace i izgradnju pijace u Obrenovcu, koja će biti veoma moderna. Takođe, obezbedili smo novac za opremu pozorišta "Dadov", koje se sada rekonstruiše, a završetak radova se očekuje do septembra. Upravo zato je sada vreme za nabavku opreme jer je neophodno ispoštovati tendersku proceduru koja traje nekoliko meseci – rekao je Vesić.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Spojena pruga od Novog Sada do Subotice - Redovni saobraćaj krajem godine

U Bačkoj Topoli je spojen poslednji deo koloseka na pruzi Novi Sad-Subotica, čime je završeno postavljanje novih šina na glavnoj deonici, saopštila je Vlada Srbije. Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević je naveo da će se do kraja ove godine od Beograda do Subotice ovom prugom putovati za 80 minuta. Ceremoniji su prisustvovali i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ambasador

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.