NavMenu

Grčka daje 100 mil EUR domaćinstvima za kupovinu novih frižidera i klima uređaja

Izvor: RTS Utorak, 08.02.2022. 15:40
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Andrey_Popov/shutterstock.com)Ilustracija
Oko 200.000 domaćinstava dobiće subvencije za zamenu dotrajalih frižidera, zamrzivača i klima uređaja, što će grčku vladu koštati oko 100 mil EUR.

Očekuje se da će program zamene dotrajalih uređaja, u sklopu mera štednje energije, biti realizovan do sredine godine i uključiće državnu subvenciju u rasponu od 30 do 50% cene novog električnog uređaja, u zavisnosti od prihoda domaćinstva.

Ministar životne sredine i energetike Kostas Skrekas, koji je najavio detalje programa subvencija, kaže da će domaćinstva i privreda u celini imati koristi od uštede energije.

Procenjeno je da će biti zamenjeno više od 380.000 aparata stare tehnologije. Program bi, kako je rekao, mogao da se proširi, u zavisnosti od potražnje.

Prema računici ministarstva, svako domaćinstvo će uštedeti oko 20% energije godišnje, što znači od 150 do 300 evra uštede na računima za struju.


Država će manjom proizvodnjom energije smanjiti emisiju ugljen-dioksida za 126.000 tona godišnje, a manje će morati da uvozi gas i naftu, procenjuje ministarstvo.

Godišnja ušteda se procenjuje na između 15 i 27 mil EUR.

Subvencija će se automatski obračunavati na osnovu prihoda. Biće u obliku kupona za popust, a stari uređaji će biti reciklirani.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Spojena pruga od Novog Sada do Subotice - Redovni saobraćaj krajem godine

U Bačkoj Topoli je spojen poslednji deo koloseka na pruzi Novi Sad-Subotica, čime je završeno postavljanje novih šina na glavnoj deonici, saopštila je Vlada Srbije. Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević je naveo da će se do kraja ove godine od Beograda do Subotice ovom prugom putovati za 80 minuta. Ceremoniji su prisustvovali i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ambasador

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.