NavMenu

U SAD organizovan okrugli sto pod nazivom "Biznis sa Balkanom" - U planu posebna trgovinska misija u Srbiji i Crnoj Gori

Izvor: Tanjug Sreda, 15.12.2021. 08:48
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Jan Willem van Hofwegen/shutterstock.com)Ilustracija
U Vašingtonu je u utorak, na inicijativu ambasade Srbije u SAD, Američko-centralnoevropska poslovna asocijacija prvi put organizovala okrugli sto pod nazivom "Biznis sa Balkanom", u cilju promovisanja ekonomskih, trgovinskih i investicionih potencijala Zapadnog Balkana radi povezivanja sa zainteresovanim američkim kompanijama i privrednim organizacijama.

Kako se navodi u saopštenju ambasade Srbije u SAD, na događaju, koji je okupio predstavnike regiona i visoke zvaničnike Ministarstva trgovine SAD i Stejt departmenta, ambasador Srbije Marko Đurić predstavio je aktuelno globalno pozicioniranje Srbije prema najnovijim ekonomskim pokazateljima "koji govore u prilog kontinuiranom pozitivnom trendu privrednog razvoja Srbije".

On je izneo ključne prednosti poslovanja u Srbiji kao atraktivnom investicionom okruženju, poput dobro razvijene infrastrukture, konkurentne poreske politike, visoko kvalifikovane radne snage i brojnih podsticaja investitorima.

Podsetivši na dosadašnja dostignuća kroz saradnju u okviru koncepta "Otvorenog Balkana", Đurić je preneo i da Srbija visoko uvažava podršku SAD ovoj inicijativi kao novom i svežem pristupu za zajedničko jačanje ekonomske slike našeg regiona, a u skladu sa evropskim vrednostima i idejama.

Zamenik pomoćnika ministra trgovine SAD Dejvid De Falko preneo je da SAD cene bilateralne trgovinske odnose za Zapadnim Balkanom i da su posvećene daljem proširenju angažmana u regionu.

- Zadovoljstvo nam je što ćemo u novoj godini moći da povećamo tehničku pomoć i identifikujemo dodatne privredne prilike za američke kompanije -rekao je De Falko.

Na okruglom stolu, kojem su prisustvovali i predstavnici velikih korporacija poput ExxonMobil, Lockheed Martin, Raytheon i Koch Industries, bilo je reči i o organizovanju posebne trgovinske misije u Srbiji i Crnoj Gori sledeće godine, koja bi američkim kompanijama omogućila direktan uvid u investicione i industrijske mogućnosti Srbije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Kineska kompanija Lianbo kod Novog Sada otvorila fabriku delova za motore automobila - Prva investicija u Evropi

Kineska kompanija Jiangsu Lianbo Precision Technology, koja od 2011. godine proizvodi metalne delove (rotore i statore) za sve vrste motora u automobilskoj industriji, pustila je danas u rad svoju prvu fabriku u Evropi, u industrijskom parku CTPark Novi Sad East koji se nalazi na kaćkoj petlji. U prvoj fabrici ove renomirane kineske kompanije u Srbiji, koja se prostire na površini od 14.000 m2, biće zaposleno do 500 ljudi, a vrednost

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.