Izvor: Promo | Ponedeljak, 22.11.2021.| 14:41
Izdvojite članak Odštampajte vest

Svi detalji centralnog logističkog događaja regiona

(Foto: Marko Berić)
Sada, kada su se utisci slegli, možemo da zaključimo da epitet koji ova konferencija nosi – centralni logistički događaj regiona – nije slučajnost. Za ovaj fantastični događaj akreditovalo se 409 učesnika, predavanje je održalo 30 govornika, a svoja logistička rešenja je na međunarodnom sajmu LogExpo, koji je održan ispred konferencijskih sala, predstavilo nekoliko desetina izlagača.

Konferencijski dan je, nakon kafe dobrodošlice, otpočeo svečanim otvaranjem predsednice asocijacije Sanje Bojić i direktorke marketinga Branke Patić Macan, koje su pozdravile učesnike i uputile ih u tok dana koji je bio pred njima.

Prvo tematsko predavanje održao je Jovan Dobrić, Business Developer u kompaniji CTP Invest u okviru kojeg je učesnicima približio važnost zelenih industrijskih objekata i njihovu energetsku efikasnost, akcentujući sve čemu u cilju zaštite životne sredine, kompanija CTP Invest teži. U prilog tome, a na pitanje publike, rekao je da je ova kompanija u češkoj otkupila više desetina hektara šuma, kako bi ih obnavljala i sačuvala za buduće generacije.

Jovan Dobrić
Jovan Dobrić (Foto: Marko Berić)
Iduće predavanje odgovorilo je na goruće pitanje – pogotovo u doba pandemije – Kako do visokofunkcionalnog distributivnog centra? Na ovo pitanje je, Peter Ekart iz austrijske kompanije LNConsult odgovorio kroz predstavljanje novog polu-automatizovanog distributivnog centra kompanije Savacoop, koji je završen i pušten u rad 2020. godine. Izuzetnost ovog distributivnog centra, slučajno su potvrdili učesnici, koji su dok su gledali promotivni film iz distributivnog centra Savacoop-a, mislili da se radi o nekom distributivnom centru u Americi ili razvijenijim zemljama zapadne Evrope.

Peter Ekart
Peter Ekart (Foto: Marko Berić)
Treći predavač koji je govorio pred svim učenicima IX Godišnje Konferencije Logistike&Transporta bio je Srđan Banović, direktor razvoja i prodaje kompanije Transfera. "Razvoj logističkih parkova kao podrška industrijskom rastu" bila je njegova tema, ali je svoje izlaganje započeo istorijom – što je ovo predavanje učinilo dodatno zanimljivim, jer su se neki podsetili, a neki saznali, kako se razvijao pojam, ali i sama logistika i gde su bili prvi industrijski parkovi. Povratak u današnje vreme, zaključio je predstavljanjem izuzetnog distributivnog centra kompanije Transfera koji je predstavljen i u oktobarskom izdanju našeg časopisa.

Srđan Banović
Srđan Banović (Foto: Marko Berić)
S obzirom na to da je prošle godine zbog pandemije konferencija odložena za ovu godinu, na ovogodišnjoj su uručene dve godišnje nagrade za Vrhunski Logistički Projekat godine – za 2020 i 2021. godinu. Za 2020. godinu su ovo prestižno priznanje odnele kompanije o kojima smo već govorili – LNConsult i Savacoop za projekat Planiranje, projektovanje i podrška u realizaciji polu-automatizovanog distributivnog centra kompanije Savacoop doo.

(Foto: Marko Berić)
Ovogodišnji laureati su kompanije koje su po mnogo čemu posebne – Trasing doo, kao implementator i kompanija M&M Militzer & Münch Transport & Logistics d.o.o. a nagradu su dobile za projekat automatizacije distributivnog centra kompanije M&M. Trasing je prva kompanija koja može da se pohvali da je dvostruki dobitnik ove prestižne nagrade (2017. godine su osvojili ovu nagradu za projekat u kompaniji Dexpress), a M&M Militzer & Münch je kompanija koja je za samo 2 godine prisustva na ovdašnjem tržištu uspela da postane značajan logistički "igrač" u tržišnoj "utakmici" logistike i da automatizujući svoj novi distributivni centar zasluže nagradu za Vrhunski Logistički Projekat godine.

(Foto: Marko Berić)
Uvodna sesija zaključena je izlaganjem specijalnog gosta nagrađene kompanije Trasing, koji je, do pojavljivanja u najvećoj konferencijskoj sali hotela Crowne Plaza u Beogradu, za sve učesnike bio tajna. Poznati srpski glumac – Vojin Ćetković – govorio je tekst (govor) Albera Kamija "O krizi ljudskosti" koji je čuveni pisac govorio 1946. godine na Kolumbija univerzitetu (SAD). U pripremi ovog programa govor je prevođen sa engleskog jezika, jer srpski prevod nije postojao, te je ovo bila izuzetna prilika da se sa njim upoznaju svi koji do sada nisu.

Vojin Ćetković
Vojin Ćetković (Foto: Marko Berić)
Iako, u početku obraćanja poznatog glumca, nije bilo jasno da li govori u svoje ime, ili je to uloga, jer su sličnosti sa postupcima, mišljenjem i ponašanjem ljudi u posleratnom periodu i danas, zapanjujuće, na kraju izlaganja je upoznao slušaoce o čijem govoru sa radi i sve pozvao na to da budemo malo više ljudi.

(Foto: Marko Berić)
Nakon uvodne sesije, svečane dodele nagrada i govora glumca Vojina Ćetkovića, koji tera na razmišljanje, svi učesnici su se osvežili na doručku uz koji su obišli sve izlagačke štandove na III Međunarodnom sajmu logistike LogExpo – upriličenom ispred konferencijskih sala. Posle međusobnih susreta, na koje se dugo čekalo, i prijateljsko-poslovnih razgovora na pauzi, učesnici su nastavili svoj konferencijski dan u manjim salama koje su bile određene za tematske sesije. Ovogodišnja novina je, pored sesija Intralogistika i Drumski Transport, koje su već bile deo godišnjih konferencija, sesija posvećena Lukama i Terminalima, odnosno Intermodalnom transportu.

Interesovanje za ovu sesiju bilo je izuzetno veliko, budući da drugi ovakvi događaji u regionu ne postoje, te da je ova logistička grana imala premalo prilika za umrežavanje i podsticanje saradnje.

U okviru ove sesije svoja predavanja na izuzetno atraktivne teme održali su eminentni govornici, koje predstavljamo u redovima ispod.
 • "Stanje pretovara tereta na lukama u Srbiji i planovi za razvoj" – Srđa Lješević, Agencija za upravljanje lukama
 • Rijeka – izlaz Srbije na Jadran – Emmanuel Papagiannakis, Adriatic Gate Container Terminal
 • DP World Novi Sad – Postojeći kapaciteti i razvojni potencijali – George Claudiu Negreanu, DP World Novi Sad
 • "Kako intermodalni transport može postati poželjno transportno rešenje za korisnike i pomoći u stvaranju otpornijih lanaca snabdevanja. Slučaj Nelt intermodalni terminal" – Ivan Milićević, Nelt Co.
 • "COSCO Shipping Land-Sea Express servisa" – Vladimir Lekić, Dragon Maritime SEE, kao agent Cosco Shipping Lines Co.,Ltd.
 • Postojeći kapaciteti i razvojni potencijali Luke Bar – Deda Đelović, Luka Bar
 • Montecargo – deo jedinstvenog koncepta železničkog transporta na Zapadnom Balkanu – Vladimir Božović, Montecargo
 • Aktuelna pitanja u radu Grupacije za luke PKS i osvrt na razvoj kontejnerskog terminala u luci Pančevo – Sanja Đurišić, Grupacija luka Srbije
 • Intermodalni transport u regionu – stanje i perspektive – Sanja Bojić, Fakultet tehničkih nauka Novi Sad
(Foto: Marko Berić)
Druge dve pomenute sesije su, po već ustaljenom, šablonu donele pregršt novina, pa je tako u sesiji Intralogistika bilo reči o naprednim softverskim i hardverskim rešenjima za optimizaciju skladišnih procesa, povećanju produktivnosti i uštedama. U redovima ispod Vam predstavljamo teme i govornike, a sve prezentacije iz ove sesije i drugih sesija možete pronaći OVDE.
 • Organizacione strukture i procesi u WMS LXone-Stojan Nikolić, Albatech
 • Automatizovani sistemi u skladištu – Integracija sa WMS – Predrag Žakula, Logit
 • Implementacija Voice tehnologije u kompaniji Milšped (studija slučaja) – Marijo Baburić, Špica
 • Slimstock optimizacija = opstanak i konkurenska prednost – Adi Karamehmedović, Slimstock
 • VLM strategije za povećanje produktivnosti u logističkim centrima – Tomislav Ivković, Omni-Pro
 • Palet Shutlle – polu-autovatizovano, visokoproduktivno, skladišno rešenje – Liviu Manea, Dexion Storage Solutions
 • Projektovanje i optimizacija skladišnih procesa – izazovi i greške – Bojan Ćuk, Beologistika
 • Kako uštedeti investiranjem? – Dušan Mašić, Hörmann Serbia
Drumski transport, kao najmasovniji vid transporta, uvek privlači mnogo pažnje. Tako je bilo i na ovogodišnjoj konferenciji, te je u okviru ove sesije traženo mesto više. Uz predavače koji su predstavili softvere za unapređenje drumskog transporta, veće uštede i zaštitu životne sredine, uslugama baziranim na drumskom transportu i prvi put je tema bila i likvidnost transportnih preduzeća, što je naišlo na oduševljenje prisutnih – budući da se sa ovim problemom susreću, gotovo, svi. Teme održanih predavanja i govornike, pogledajte u redovima ispod.

(Foto: Marko Berić)
 • Projektovanje teritorije za rad komercijalista i ruta za dostavu robe korišćenjem alata za optimizaciju ruta – primeri dobre prakse – Miloš Vojinović, Mobile Solutions
 • Efikasnijim upravljanjem transportom do nižih troškova i manjeg zagađenja okoline – Milan Ora, Lognet
 • Integrisani sistemi u logistici – primer iz prakse – Aleksandar Jovanović, Cycle
 • RouteHorizon – Sistem za upravljanje transportom – Nebojša Gvozdenović, Infora
 • Logistika budućnosti – električna vozila – Igor Životić, DTS
 • Home Delivery u Srbiji – Ivica Dumanović, Gebrüder Weiss
 • Trgovinsko-logistička vizija "MIRAX AGRAR" – Novi projekat "Trade & Logistics Filed" – Slobodan Aćimović, Mirax Agrar
 • Likvidnost transportnih preduzeća i drugi izazovi u logističkoj industriji – Nikola Todorović, Invoitix
(Foto: Marko Berić)
Na veliko interesovanje učesnika naišla je i organizacija B2B sastanaka, pa ih je i ove godine pre konferencijskog dana ugovoreno preko 100, a oni koji su zakasnili sa prijavom su se uz pomoć organizatora događaja sastali sa željenim kompanijama.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE