NavMenu

Unija poslodavaca Srbije: Skuplja struja povećava troškove koji podižu cenu finalnog proizvoda

Izvor: Tanjug Četvrtak, 14.10.2021. 12:25
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: chanwangrong/shutterstock.com)Ilustracija
Unija poslodavaca Srbije (UPS) uputila je inicijativu da se zaustavi trend drastičnog povećanja cene struje za preduzeća, jer će ono, smatraju u UPS, dovesti do skoka cena većine proizvoda i usluga a istovremeno ugroziti poslovanje značajnog broja firmi.

Unija podseća da su u martu ove godine preduzeća kupovala struju po ceni od 60 EUR za megavat-čas, da je proteklih nekoliko godina prosečna cena iznosila 50 EUR, a da se trenutno za megavat-čas plaća 135 EUR.

- Povećanje cene energenata, u ovom slučaju električne energije, utiče na povećanje troškova koji dalje podižu cenu finalnog proizvoda i drastično utiču na poslovanje. To je kočnica bržem privrednom rastu, novim investicijama i konkurentnosti domaće privrede, pogotovo njenog izvozno orijentisanog dela - navode iz UPS, prenoseći zahteve koji dolaze iz privrede.

Anketirajući preduzeća o mogućem poskupljenju struje, Unija je došla do podatka da čak 82% firmi smatra da će skuplja struja dovesti do poskupljenja njihovog proizvoda ili usluge. UPS zato poziva na blagovremeni razgovor o budućim poskupljenjima struje.

- Cena struje čini samo 54% strukture računa za struju koju plaća privreda, a ostalo su parafiskalni nameti, troškovi za pristup sistemu električne energije, naknada za povlašćene proizvođače, za energetsku efikasnost, akciza, PDV - ističu u UPS.

Kao primer koliko je važno učešće energenata u troškovima preduzeća, navode primer hemijske industriji gde električna energija čini više od 60% ukupnih troškova.

Ako bi se realizovalo najavljivano poskupljenje struje za 70%, to znači da bi, na primer, jedna hemijska i gumarska industrija sa 1.100 zaposlenih za struju godišnje platila više od 3 mil EUR, a tekstilna industrija sa 2.055 radnika čak 8,33 mil EUR.

Unija zato traži od Elektroprivrede Srbije da svoje kupce zaštiti od fluktuacije cena na tržištu u uslovima kada nema inflacije i da se na taj način obezbedi opstanak srpskih preduzeća, navodi se u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Kineska kompanija Lianbo kod Novog Sada otvorila fabriku delova za motore automobila - Prva investicija u Evropi

Kineska kompanija Jiangsu Lianbo Precision Technology, koja od 2011. godine proizvodi metalne delove (rotore i statore) za sve vrste motora u automobilskoj industriji, pustila je danas u rad svoju prvu fabriku u Evropi, u industrijskom parku CTPark Novi Sad East koji se nalazi na kaćkoj petlji. U prvoj fabrici ove renomirane kineske kompanije u Srbiji, koja se prostire na površini od 14.000 m2, biće zaposleno do 500 ljudi, a vrednost

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.