NavMenu

Kompanija Kaspersky objavila svoj prvi izveštaj o transparentnosti

Izvor: Promo Četvrtak, 16.09.2021. 10:14
Komentari
Podeli
(Foto: Kaspersky)
Posvećena većoj transparentnosti, globalna sajberbezbednosna kompanija je javno podelila informacije o zahtevima vlade i organa za sprovođenje zakona, kao i korisnika o podacima i tehničkoj stručnosti u 2020. i prvoj polovini 2021. godine.

Zahvaljujući rastućem značaju tehnologije u modernom životu, raste i tražnja za većom transparentnošću softvera koje koristimo, uključujući bezbednosna rešenja. Kako bi udovoljila ovom zahtevu, kompanija Kaspersky je objavila svoj prvi izveštaj o transparentnosti, pod nazivom Law enforcement and government requests report, kako bi svojim korisnicima pomogla da razumeju kako kompanija odgovara na takve zahteve i njen pristup bezbednosti i privatnosti korisničkih podataka.

S obzirom na to da se broj sajber napada povećava svake godine, ugrožavajući pri tome pravilan razvoj i korišćenje digitalnih tehnologija, postoji sve veća potreba za saradnjom u okviru IT zajednice. Kako bi se uspešno borila sa transnacionalnim sajber kriminalom i svojim klijentima osigurala bezbednost, zaštićenost i sigurnost u sajber svetu, kompanija Kaspersky sarađuje sa organima za sprovođenje zakona (law enforcement agencies - LEA) širom sveta.

Kompanija Kaspersky je javno objavila svoj pristup kada je reč o odgovoru na zahteve vlada i organa za sprovođenje zakona širom sveta za dve kategorije: korisnički podaci i tehnička stručnost. Takođe je objavila informacije o broju takvih zahteva po zemljama za 2020. i prvih šest meseci 2021. godine:

• U 2020. godini, kompanija Kaspersky je primila 160 zahteva od vlada i agencija za sprovođenje zakona iz 15 zemalja. Čak 132 od njih su se odnosili na tehničke informacije koje nemaju karakter ličnih podataka i stručnost. Svi zahtevi za korisničkim podacima (28) obrađeni su i odbijeni zbog nedostatka podataka ili neispunjavanja zakonskih uslova za verifikaciju.

• U prvoj polovini 2021. godine, kompanija Kaspersky je primila 105 zahteva od vlada i agencija za sprovođenje zakona iz 17 zemalja. 40% njih je obrađeno i odbijeno zbog nedostatka podataka ili neispunjavanja zakonskih uslova za verifikaciju. Ukupno se 89 zahteva primljenih tokom prvih šest meseci ove godine odnosilo na tehničke informacije koje nemaju karakter ličnih podataka i stručnost.

Kompanija Kaspersky policijskim ili državnim organima nikada ne obezbeđuje pristup korisničkim podacima ili infrastrukturi kompanije. Delimo informacije o takvim podacima po zahtevu, ali nijedna treća strana ne može direktno ili indirektno da pristupi našoj infrastrukturi ili podacima, a svi zahtevi prolaze obveznu pravnu verifikaciju pre njihovog odobravanja, odbijanja ili ulaganja žalbe.

Korisnički podaci uključuju informacije koje korisnici dele sa kompanijom Kaspersky kada koriste njene proizvode i usluge, a zavise od servisa, proizvoda i funkcija koje korisnici koriste i zaštićeni su u skladu sa politikom privatnosti kompanije Kaspersky. Kao sajberbezbednosna kompanija, Kaspersky ne obrađuje niti ima pristup podacima o sadržaju (ono što korisnici kreiraju ili komuniciraju), za koje su agencije za sprovođenje zakona obično zainteresovane kako bi dobile elektronske dokaze.

Zahtevi za tehničkom stručnošću uključuju tehničke informacije koje nemaju karakter ličnih podataka i koje su prikupili i dostavili istraživači bezbednosti kompanije Kaspersky i algoritmi mašinskog učenja. One mogu uključivati MD5 hešove softvera, indikatore kompromitovanja (indicators of compromise - IoC), informacije o načinu delovanja sajber napada, statističke podatke, i ostale rezultate istraga i istraživanja.

Dodatne informacije i korake obrade takvih zahteva možete pronaći ovde.

- Mi u kompaniji Kaspersky smo predani većoj transparentnosti u svemu što radimo i načinu na koji to radimo. Naša kompanija sarađuje sa organizacijama za sprovođenje zakona širom sveta u najboljem interesu međunarodne sajber bezbednosti, i verujemo da ćemo jasnim komuniciranjem naših osnovnih načela o tome kako sarađujemo sa organizacijama u borbi protiv sajber kriminala pomoći našim korisnicima da imaju više poverenja u sajberbezbednosna rešenja kompanije Kaspersky - komentariše Oleg Abdurašitov (Oleg Abdurashitov), šef javnih poslova u kompaniji Kaspersky.

Osim toga, kompanija deli informacije o zahtevima koje je primila od korisnika u različite svrhe, kao što je uklanjanje ličnih podataka korisnika, zatim o detaljima o tome gde se skladište korisnički podaci i koji su to podaci, kao i o njihovom obezbeđivanju. U 2020. godini, kompanija Kaspersky je primila ukupno 503 korisničkih zahteva, dok se u prvoj polovini 2021. taj broj već i više nego udvostručio, dostignuvši 1.199 zahteva. Detaljnim informacijama možete pristupiti ovde.

Da biste saznali više o Global Transparency inicijativi kompanije Kaspersky, molimo posetite veb-sajt ovde.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Spojena pruga od Novog Sada do Subotice - Redovni saobraćaj krajem godine

U Bačkoj Topoli je spojen poslednji deo koloseka na pruzi Novi Sad-Subotica, čime je završeno postavljanje novih šina na glavnoj deonici, saopštila je Vlada Srbije. Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević je naveo da će se do kraja ove godine od Beograda do Subotice ovom prugom putovati za 80 minuta. Ceremoniji su prisustvovali i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ambasador

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.