NavMenu

Šta donosi Predlog zakona o organskoj proizvodnji i organskim proizvodima

Izvor: Danas Petak, 09.12.2005. 09:38
Komentari
Podeli

Vlada Republike Srbije utvrdila je ovih dana Predlog zakona o organskoj proizvodnji i organskim proizvodima i uputila ga u skupštinsku proceduru. Treba podsetiti da organska poljoprivreda u svetu poslednjih godina beleži stalni rast. Tako se prema najnovijim podacima u Evropskoj uniji ona odvija na više od 5,6 miliona hektara, a vrednost prometa organskih proizvoda premašuje 11 milijardi evra. Kod nas, ne samo što se nedovoljno koriste veliki potencijali u ovoj oblasti, već se o tome šta je to organska proizvodnja još uvek malo zna.

Pojam organski podrazumeva proizvodnju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda zasnovanu na prirodnim procesima i upotrebi organskih materija. To znači da se za ishranu i zaštitu bilja ne mogu koristitit sredstva sintetičko-hemijskog porekla, regulatori rasta i genetski modifikovani organizmi. Da bi se izbegle eventualne nedoumice, valja podsetiti da zemljišne parcele, stočarske farme i prerađivački pogoni sa organskom proizvodnjom moraju da budu prostorno izolovani. To je zato što ovaj način proizvodnje pretpostavlja i nezagađeno zemljište, odnosno količina štetnih sastojaka ne sme da pređe granicu utvrđenu propisima organske poljoprivrede. Precizno su definisani i kvalitet vode za navodnjavanje, kao i dozvoljena zagađenost vazduha. Ako su poljoprivrednici na njivama upotrebljavali sredstva sintetičko-hemijskog porekla, oni se u organsku proizvodnju mogu uključiti tek posle prelaznog perioda koji traje dve, ili kada je o dugogodišnjim zasadima reč, tri godine. Podrazumeva se da se u ovom prelaznom vremenu ne koriste sredstva sintetičko-hemijskog porekla.

Organska poljoprivreda podrazumeva da se biljke i životinje gaje po proverenoj i detaljno utvrđenoj proceduri, nespojivoj sa upotrebom semena "sa tavana", na primer. Metodama organske proizvodnje detaljno su utvrđene vrste i sorte bilja, zatim plodored, obrada zemljišta, sredstva i način đubrenja, sistem održavanja plodnosti zemljišta i način suzbijanja biljnih bolesti, štetočina i korova. Kada je reč o organskoj stočarskoj proizvodnji utvrđeni su izbor, vrsta i rasa životinja, način uzgoja, ishrana i zdravstvena zaštita, transport i klanje, uključujući i postupak sa životinjama koje su došle sa drugih farmi.

U odnosu na sistem uspostavljen važećim Zakonom o organskoj poljoprivredi iz 2000. godine, novi zakon uvodi velike novine, osobito kada je reč o sertifikaciji. Do sada je kao sertifikaciono telo figuriralo Ministarstvo poljoprivrede, a u nadležnosti organizacija poput Organike iz Subotice ili novosadskog Jugoinspekta bila je samo kontrola proizvodnje. Novi zakon sertifikaciju poverava zasebnim organizacijama, a Ministarstvo poljoprivrede samo daje ovlašćenja za obavljanje tog posla, vodi registar organske proizvodnje, obavlja inspekciju sertifikacionih tela i predlaže mere podrške razvoju organske poljoprivrede. Zalažu se za legalizaciju rada inostranih sertifikacionih kuća i stvaranje pozitivne konkurencije među sertifikatorima, domaćim i stranim, jer se tako smanjuju troškovi sertifikacije i olakšava prodor naših proizvođača na svetsko tržište.

Organski proizvodi se posebno obeležavaju i deklarišu i zahvaljujući tim oznakama potrošači mogu lako da ih prepoznaju. U Predlogu zakona predviđeno je da se sertifikovani organski proizvod obeležava oznakom "organski proizvod", kodom organizacije ovlašćene za sertifikaciju i nacionalnim znakom. Ostaje da se u postupku usvajanja zakona osmisle konkretna grafička i likovna rešenja, imajući u vidu da se navedene oznake mogu koristiti i na propagandnim materijalima, pratećoj dokumentaciji i etiketama proizvoda, što već čine zemlje koje su u razvoju organske poljoprivrede odmakle. Upravo da bi se izbegle moguće zabune, predloženi zakon sadrži zabranu upotrebe reči "organski", "ekološki", "biološki", "organik", kao i "eko", "bio", "org" i termina iz njih izvedenih, za proizvode koji nemaju sertifikat ovlašćene sertifikacione kuće.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.09.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

A1 Srbija preuzima kompaniju Conexio Metro

Kompanija A1 Srbija je najavila preuzimanje 100% udela kompanije Conexio Metro. Zaključak transakcije zavisi od odobrenja relevantnih nadležnih organa. Ovim preuzimanjem A1 Srbija će steći 300 kilometara optičkih kablova, što će omogućiti pristup više od 42.000 domaćinstava, pretežno na Novom Beogradu, saopštavaju iz kompanije. Cilj A1 Srbije je da do 2025. godine počne sa pružanjem usluga na sopstvenoj optičkoj mreži, a ova

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.