NavMenu

Predstavljen projekat izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Zrenjaninu - Investitori iz Emirata uložiće 30 mil EUR

Izvor: eKapija Ponedeljak, 12.07.2021. 16:50
Komentari
Podeli
3D crtež predloženog postrojenja centralnog prečistača otpadnih voda (Foto: Grad Zrenjanin)3D crtež predloženog postrojenja centralnog prečistača otpadnih voda
Investitor iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Metito Korporacija, planira da u novembru ove godine počne gradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Zrenjaninu, a rok za završetak radova je 18 meseci. Vrednost investicije je procenjena na 30 mil EUR, a projektom bi upravljao Metito kroz svoju lokalnu platformu, preduzeće Begej Water doo.

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda trebalo bi da se gradi u zrenjaninskoj jugoistočnoj industrijskoj zoni, istočno od reke Begej između grada Zrenjanina i Ečke.

Pripremni radovi podrazumevaju raščišćavanje predviđene parcele u vlasništvu grada, ravnanje, nasipanje, isporuku materijala i opreme za postrojenje.

Dizajn postrojenja

Primarni tretman - Prvi korak u procesu tretmana namenjen je odvajanju grubih suspendovanih čestica, peska, zemlje i prljavštine iz otpadne vode. U predloženom postrojenju otpadna voda inicijalno prolazi kroz Ulaznu Procesnu Jedinicu koja se sastoji od sita i vrši uklanjanje krupnih suspendovanih čestica i plivajućih nečistoća, zemlje, peska i masnoća.

Biološki tretman - Primarni tretman je predviđen za uklanjanje suspendovanih i rastvorenih čestica u otpadnim vodama. U predloženom projektu postrojenja biološki tretman se postiže u tri zone: anaerobna, anoksična i aeraciona. Proces tretmana za svaku zonu je ukratko opisan nadalje:

Sekundarni tretman i dezinfekcija - Biološki tretman prati flokulacija tokom koje se veće čestice (flokule) talože na dnu bazena za bistrenje. Prečišćena bistra voda preliva sa vrha bazena i odlazi na dezinfekciju. U fazi dezinfekcije voda se tretira UV zracima tako da prosijava kroz tretirani efluent čime se eliminišu mikroorganizmi kao što su bakterije, virusi, protozoe i drugi patogeni. Nakon UV tretmana voda će se ispuštati u recipijent Aleksandrovački kanal u skldau sa standardima i zakonom.

Upravljanje muljem - Istaloženi organski ostatak i mulj koji se generiše tokom procesa tretmana biće delimično vraćen u proces zbog održavanja balansa biološke mase u procesu, međutim generisaće se i višak mulja koji će zahtevati adekvatno upravljanje. Koristiće se filter prese kako bi se smanjila zapremina mulja i povećala zastupljenost suve materije sa 1-2% na oko 20%. Presovan mulj iz kojeg je uklonjena voda biće transportovan na trajno zbrinjavanje na sanitarnu deponiju FCC u opštini Kikinda, sve do momenta razvoja i primene alternativnih metoda upravljanja koje se očekuju od nezavisnih ugovarača u budućnosti, koje mogu uključiti kompostiranje, koinsineraciju i koinsineraciju u cementarama.

I. M.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

20.09.2024.  |  Građevina

Investitor iz Beograda u Šapcu gradi zgradu sa dva stana na tri etaže

U Mačvanskoj ulici na broju 34 u Šapcu gradiće se zgrada spratnosti P+2+Ps. U objektu je predviđeno ukupno dva stana, i to jedan stan na prvoj etaži, i jedan stan na drugom i povučenom spratu. Dvosoban stan na prvom spratu ukupne je površine 61,11 m2 i sastoji se od hodnika, dve spavaćesobe, kupatila, dnevne sobe sa kuhinjom i trpezarijom i terase. Drugi sprat je rezervisan za jednu stambenu jedinicu koja se prožima i na etažu

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.