NavMenu

Priprema se sveobuhvatna rekonstrukcija Kuće cveća - Raspisan tender za procenu postojećeg stanja objekta

Izvor: eKapija Petak, 09.07.2021. 12:42
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay/stevanaksentijevic)
Muzej Jugoslavije raspisao je tender za izradu projekta postojećeg stanja zgrade Kuće cveća u kompleksu Muzeja Jugoslavije.

Kako je navedeno u tenderu, u planu je kompletna rekonstrukcija ovoj objekta u kojem je sahranjen Josip Broz Tito.

Kuća cveća izgrađena je 1975. godine, kao objekat sa prostorijama za rad i odmor i zimskom baštom u centralnom delu, po kojoj je objekat i dobio naziv. Objekat je izveden po idejnom rešenju arhitekte Stjepana Kralja, ukupne površina joj je 902 m². Radove je izvela Inženjerska jedinica Garde.

U centralnom delu nekadašnje zimske bašte sahranjen je Josip Broz Tito, a s njegove leve strane je grob Jovanke Broz. U Kući cveća se nalazi i fond Biblioteke celine Josip Broz Tito i prostor preuređen za tematske izložbe.

- S obzirom na vreme eksploatacije objekta, ali i na specifičnost namene i sadržaja, a na osnovu sagledvanja stanja od strane korisnika, neophodna je sveobuhvatna rekonstrukcija objekta. Rekonstrukcija pored neophodnih građevinskih radova podrazumeva i rekonstrukciju svih instalacija (termotehničkih, električnih, vodovoda, kanalizacije, jake i slabe struje, instalaciju dojave i gašenja požara) i to tako da objekat može da zadrži i status memorijala i izložbenog prostor - navodi se u tehničkoj specifikaciji tendera.

Dodaje se da prostorni, arhitektonski i istorijski kontekst objekta i njegove namene, diktira posebnu pažnju pri izradi projekta rekonstrukcije, pa je preduslov za njegovu izradu snimanje postojećeg stanja odnosno izrada projekta postojećeg stanja.


Tender ističe 19. jula, a detalje pogledajte OVDE.

U Muzeju nisu mogli više da nam kažu o predstojećoj rekonstrukciji večnog počivališta nekadašnjeg predsednika SFRJ i njegove supruge Jovanke, ali nam je rečeno da je u toku rekonstrukcija Muzeja 25. maj u toku i da je završena prva faza koja je obuhvatila unutrašnje radove, te da je u planu da obnova bude nastavljena u ovoj ili sledećoj godini u zavisnosti od sredstava. Nakon toga, prvi sledeći objekat planiran za rekonstrukciju je Kuća cveća.

Podsetimo, 2018. završena je rekonstrukcija objekta na ulazu u Kuću cveća, takozvane kapije K25, kroz koju godišnje prođe i do 150.000 ljudi.

B. P.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

CLS: Gde je projekat mosta kod Ade Huje?

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je još u decembru 2019. dobila idejni projekat mosta na Adi Huji, koji je sa PDV-om plaćen oko 735.000 EUR, ali do današnjeg dana ništa nije urađeno, izjavio je Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu i nekadašnji gradski odbornik. - Da su nadležni odmah raspisali tender za izradu Projekta za građevinsku dozvolu i počeli sa prikupljenjem i drugih dozvola i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.