NavMenu

Dizajn kamena i izrada mozaika u Aranđelovcu - Anja je jedna od retkih žena među klesarima

Izvor: Priče sa dušom Ponedeljak, 05.07.2021. 12:48
Komentari
Podeli
Anja Živković (Foto: Priče sa dušom / DeKovach)Anja Živković
Na odseku visoke škole na kojoj je diplomirala studiralo je četvoro studenata. U društvu kolega Miloša, Nemanje i Uroša, Anja Živković (33) bila je jedina žena, kako na studijama, a tako i danas kada ima diplomu dizajnera kamena. Kaže da u Srbiji nema mnogo klesarki, ali da poznaje koleginice koje se bave izradom mozaika, koji je takođe Anjina velika ljubav.

Nedaleko od Risovačke pećine, na ulazu u grad kamena i vode, pitomi Aranđelovac, nalazi se atelje ove talentovane umetnice.

Prvi rad koji je napravila je ikona Svetog Jovana, a zatim su usledili i drugi, od kojih se izdvaja paun, jer posetiocima prvo zapadne za oko.

- Učila sam zanat od sjajnog majstora i umetnika, profesora Vladana Martinovića kome mogu da se zahvalim na ljubavi prema kamenu koju mi je dodatno preneo. Iako se smer zvao dizajn za obradu kamena, ja sebe više volim da nazovem klesarom i mozaičarem - rekla je Anja i dodala da je u svet mozaika sama ušla i da je od početka znala da će to biti njen poziv i budućnost.

- Mozaik je čista umetnost i čista ljubav. Želim da tu tehniku približim ljudima kako bi je bolje upoznali i osetili, jer je ionako slabo zastupljena kod nas. Mozaike retko možete da vidite kod nekoga u privatnom posedu, eventualno u crkvama ili u mauzolejima - kaže Anja za Priče sa dušom.

Glavno oruđe za mozaike je seckalica, odnosno bunjalica koja štanglice seče na kockice. Nakon toga na red dolaze klešta kojim Anja lomi kockice i oblikuje ih po želji. Na njenom radnom stolu su grin forest, granit, mermer, oniks, rečni obluci, morsko kamenje, staklena pasta.

- Sa kamenom možete napraviti sve što vam padne na pamet. On je večan. On je neuništiv. Mozaik je carska tehnika, najstarija tehnika od antike do danas. Kamen je čudan, jer nikad ne znate šta dobijate u njemu pošto struktura može da bude potpuno različita: da li je tvrd, da li će pući ili ne. Uživam u tom procesu neizvesnosti, to je najlepši momenat u radu jer nečemu dajete život. Volim da čujem kritiku. Najgore za jednog umetnika je kad je publika ravnodušna, odnosno kad na njegovo stvaralaštvo niko ne reaguje ni pozitivno ni negativno - kaže Živkovićeva.

Anja je veliki zaljubljenik u kamen i u prirodu. Trudi se, kako kaže, da bitiše u takvoj sredini i da to prenosi na svoj rad. Kad god nađe vremena ona svrati u majdane, gde skuplja kamenje i odnosi kući i u radionice.

- Srbija je bogata majdanima, ali mnogi su prodati strancima. Venčac je mogao da parira italijanskoj karari, ali se, nažalost, mermer sada melje za puteve - dodaje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina

Nova privredna zona u Prokuplju sprema se za investitore - Počela gradnja trafostanice

U privrednoj zoni u Prokuplju počela je izgradnja trafostanice TS35/10kV "Prokuplje 5", snage 2×8 MVA. Investitor i finansijer je Elektrodistribucija Srbije, a vrednost je 274 miliona dinara, bez PDV-a. Rok za završetak ovih radova, sa tehničkim pregledom i ishodovanjem upotrebne dozvole, je 9. jul 2025. godine. - Industrijska zona u Prokuplju i zvanično je u registru republičke Razvojne agencije i sada su na potezu potencijalni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.