NavMenu

"Agroživ" investirao u modernizaciju proizvodnje 8.5 miliona evra

Izvor: eKapija Utorak, 29.11.2005. 12:09
Komentari
Podeli

Kompanija za proizvodnju mesa "Agroživ" iz Pančeva investirala je ove godine u modernizaciju proizvodnje oko 8,5 miliona evra, naglasio je direktor "Agroživ-komerca" Nenad Živanov.

Osnova uspešne živinarske proizvodnje ove komanije je roditeljsko jato žive rase "Hubbard" od 370.000 komada (prošle godine 250.000 komada), rasporedjenih u sedam generacija.

Prošle godine proizvedeno je 35.000.000 priplodnih jaja, odnosno 25.000.000 jednodnevnih brojlera, a za ovu godinu predvidjen tov više od 20.000.000 brojlera, u 26 potpuno opremljenih farmi, ukupne površine oko 240.000 kvadratnih metara.

U sistemu "Agroživa" su dve klanice za proizvodnju živinskog mesa, jedna u Žitištu, kapaciteta 5.000 brojlera,druga u Jagodini, kapaciteta 2.800 brojlera na čas. Obe klanice su opremljene savremenom opremom za klanje, konfekcioniranje i pakovanje živinskog mesa. Obe klanice proizvode i mašinski odkoštano meso, kapaciteta oko 30 tona na dan.

Značajno je da se u tri klanice proizvodi i svinjsko i juneće meso i da je ukupni kapacitet tih klanica 400 svinja dnevno.

Za potrebe svojih farmi "Agroživ" proizvodi stočnu hranu, a ove godine je za nabavku poljoprivredne mehanizacije, investirano oko tri miliona evra, istakao je Živanov dodajući da je proizvodnja stočne hrane organizovana na oko 10.500 hektara i da godišnja proizvodnja dostiže oko 80.000 tona gotove stoče hrane.

Ovoj proizvodnji u "Agroživu" daju poseban značaj, jer stočna hrana učestvuje čak sa 70 odsto u ukupnim troškovima proizvodnje.

Prošle godine u ovoj kompaniji proizvedeno je oko 22.000 tona živinarskih proizvoda, dok se ove godine očekuje rast te proizvodnje za oko 20 odsto.

U toku je uvodjenje standarda "ISO 9001" i "HACCP" sistema, a taj posao, kako se očekuje, biće okončan u prvoj polovini naredne godine.

Svoje kupce ova kompanija često obraduje novim proizvodima. U narednom periodu akcenat će biti na grupi proizvoda pileći parizeri i pileće viršle.

Značajne količine mesa i preradjevina od mesa isporučuju se i kupcima u Bosni i Hercegovini, Makedoniji i nekim drugim zemljama.

Kompaniju "Agroživ" predstavlja sistem od 14 zavisnih preduzeća. Prodajna mreža obuhvata preko 80 maloprodajnih objekata širom naše zemlje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Kineska kompanija Lianbo kod Novog Sada otvorila fabriku delova za motore automobila - Prva investicija u Evropi

Kineska kompanija Jiangsu Lianbo Precision Technology, koja od 2011. godine proizvodi metalne delove (rotore i statore) za sve vrste motora u automobilskoj industriji, pustila je danas u rad svoju prvu fabriku u Evropi, u industrijskom parku CTPark Novi Sad East koji se nalazi na kaćkoj petlji. U prvoj fabrici ove renomirane kineske kompanije u Srbiji, koja se prostire na površini od 14.000 m2, biće zaposleno do 500 ljudi, a vrednost

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.