NavMenu

GENOV: Hoteli u Srbiji prazni, zaključavanje posle 1. januara 2021. godine

Izvor: Beta Utorak, 29.12.2020. 13:33
Komentari
Podeli
Georgi Genov (Foto: YouTube/screenshot)Georgi Genov
Hoteli u Srbiji su u sve težem položaju, popunjenost kapaciteta je proseku dva odsto, a u Beogradu od 3 do 5%, i posle 1. januara krenuće "zaključavanje" na četiri do šest meseci, zatvaranje i prodaja, rekao je danas direktor Udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije (HORES) Georgi Genov.

On je za Betu rekao da je od 402 hotela u Srbiji "zaključano" 80, a u Beogradu od 121 rad je na četiri do šest meseci obustavilo njih 20.

- Čeka se da prođe Nova godina, pa da krene "zaključavanje" pošto su januar i februar loši meseci za hotele jer ima malo gostiju" - rekao je Genov.

Dodao je da je započela prodaja hotela i da se novim vlasnicima već nude četiri hotela, a ako ne bude pomoći države krenuće masovnija prodaja.

U hotelsko - ugostiteljskoj privredi je, prema njegovim rečima, bilo zaposleno 18.500 radnika i polovima ih je već otpušteno, a najveći deo njih su radnici koji su radili na ugovor.

Hotel ne može da opstane, kako je rekao, ako mu nisu popunjeni kapaciteti bar 20-30%.

Genov je rekao da od države očekuju i dalje da ih pomogne otpisom odloženih poreza i doprinosa na plate i smanjenjem poreza na dodatu vrednost na hranu sa 20% na 10%, kako bi postali konkurentniji cenama i privukli goste.

- Evropska unija je za pomoć hotelskoj privredi izdvojila 161 mlrd EUR, a 21 zemlja je smanjila PDV na hranu u hotelima da bi privukli goste - rekao je Genov.

Dodao je da nadležna ministarstva u Srbiji još nisu odgovorila na njihove zahteve, među kojima je i smanjenje PDV jer kažu da je "to u proceduri".

Suvlasnik kompanije Industrija mesa Matijević u čijem sastavu posluje pet hotela Zoran Matijević rekao je da u hotelijerstvu "nikad nije bilo gore" .


- Uspeh je ako se popuni 20-30 soba u svim hotelima. Desi se da u hotelu Centar No1 koji se nalazi na Trgu Republike u Beogradu nema nikog - rekao je Matijević.

Menadžment hotela je odlučio da, prema njegovim rečima, ne otpušta radnike jer bi morao da obezbedi novac i za otpremnine.

Direktor hotela M u Beogradu Desimir Popović rekao je da u hotelu boravi pet-šest poslovnih ljudi i da i kada bi se dozvolilo organizovana proslave Nove godine, kratak je rok za organizovanje dolazaka gostiju, a oni su prethodnih godina dolazili iz Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Bugarske da bi proslavili dolazak nove godine u Beogradu.

- Nadamo se da će država smoći snage da nam pomogne otpisom poreza i doprinosa koji su odloženi do 1. januara 2021. godine, kao i odlaganjem kredita i smanjenjem PDV-a, a u suprotnom moraćemo da otpustimo dve trećine zaposlenih, a ni to neće biti jednostavno jer nam treba novac za otpremnine - rekao je Popović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.09.2023.  |  Agro

Ministarka: Odluka o zatvaranju Mitrosa nije konačna

Kompanija Mitros u Sremskoj Mitrovici prošle nedelje je radnike i javnost obavestila da će obustaviti proizvodnju. Odluka je doneta nakon detaljne analize, a tačan datum biće naknadno utvrđen, saopštava kompanija. U Sindikatu kažu da im je rečeno da će sva prava oko 500 zaposlenih biti ispoštovana. Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković poručuje da odluka o zatvaranju nije konačna, prenosi Danas. Ministarka poljoprivrede

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.