Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 26.10.2020.| 17:12
Izdvojite članak Odštampajte vest

UTAS i ANTAS: Turističkim agencijama preti bankrot

Ilustracija (Foto: hafakot/shutterstock.com)
Ukoliko se odmah ne stvore uslovi za poslovanje turističkih agencija u skladu sa zakonom većina agencija će bankrotirati, njihova zamenska putovanja će biti dovedena u pitanje, a većina zaposlenih u agencijama će ostati bez posla, saopšteno je iz udruženja turističkih agencija Srbije UTAS i ANTAS.

Udruženja traže da resorno Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija javno saopšti svoj plan za sektor turističkih agencija u kome, kako navode, skoro mesec dana ne može da se obavlja osnovna delatnost, a to je prodaja paket aranžmana.

Pitaju takođe koje su to "ogromne mere" kojima su prema tvrdnjama iz vlasti potpomognute turističke agencije. Jer, kako navode, one nisu dobile sektorsku pomoć kakvu su dobili hotelijeri, iako od početka pandemije posluju sa gubicima većim od 90%.

- Svega desetak agencija je dobilo ponudu za polise od insolventnosti i mogućnost da legalno nastave da rade. Ne znamo jesu li ponude prihvaćene ali smatramo da je jedini mogući način uvođenje polisa od insolventnosti za svako pojedinačno putovanje - navodi se u saopštenju i dodaje da turističkim radnicima, koji su u četvrtak protestvovali, na zahteve predate državnim organima niko nije odgovorio.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.