Izvor: Mina | Sreda, 21.10.2020.| 09:12
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kina postala najveći investitor u Crnoj Gori - U avgustu uložili 70 mil EUR, Rusi pali na treće mesto

(Foto: isak55/shutterstock.com)
Kina je postala ubedljivo najveći investitor u Crnoj Gori sa 70 mil EUR direktnih investicija u periodu od početka godine do kraja avgusta.

U izveštaju o stranim direktnim investicijama koji je Centralna banka (CBCG) objavila, detaljniji podaci o njihovim ulaganjima označeni su poverljivim, odnosno tajnim, prenose Vijesti.

Ukupne strane investicije za ovih osam meseci iznosile su 468 mil EUR, dok su u istom periodu prošle godine bile 515 mil EUR.

Kineske investicije odnosile su se na ulaganja u preduzeća u Crnoj Gori ili njihovu kupovinu, kupovinu nekretnina i takozvani interkompanijski dug, odnosno firme iz Crne Gore su pozajmljivale novac od kompanija iz Kine. Međutim, cifre iz tabele CBCG označene su sa "poverljivi podaci".

U prošloj godini, kao i u 2018, Kine nije bilo na spisku 50 država koje su pojedinačno navedene na spisku zemalja odakle su dolazile investicije, već je mogla biti među ostalima, ili iz ove države uopšte nije bilo investicija.

U 2017. godini Kina se nalazi na spisku, ali su strane direktne investicije iz te azijske zemlje iznosile svega 676.000 EUR, a i tada su bile poverljive.

Vijesti pišu da nisu poznate veće kineske investicije u Crnoj Gori, ali bi među njima mogla biti gradnja vetroelektrana na Možuri kod Ulcinja, koje je posredno preko firme sa Malte kupila kineska kompanija Shanghai Electric Power. Kineske kompanije u Crnoj Gori grade i deonicu auto-puta, odnosno China Road and Bridge Corporation (CRBC), a treba da počnu i rekonstrukciju termoelektrane.

U ovogodišnjem izveštaju o stranim direktnim investicijama nema Malte, dok je proteklih godina bila među državama odakle su dolazili značajni iznosi.

Na drugom mestu po direktnim stranim investicijama, daleko iza Kine, ove godine je Italija sa investiranih 43,3 mil EUR. Iz tabela CBCG poznato je da je 7,9 miliona investirano kroz pozajmice od italijanskih kompanija, dok je preostali iznos od oko 35,4 miliona označeno kao povjerljivo, a odnose se na investicije u domaća preduzeća i banke, kao i u kupovinu nekretnina.

To je značajan rast investicija iz Italije, jer su prošle godine iznosile svega 6,7 mil EUR.

Prva država po investicijama iz prošle godine, Rusija, sada je na trećem mestu. Za osam meseci ove godine iz Rusije je stiglo 42,5 mil EUR, od čega su pozajmice od ruskih kompanija 15 miliona, a i Rusi su u kupovinu nekretnina uložili 14,4 miliona. Preostali iznos od oko 13 miliona odnosi se na ulaganje u crnogorske kompanije i banke i povraćaj domaćeg kapitala, ali su te dve sume proglašene tajnim.

Četvrta zemlja po investicijama u ovoj godini je Švajcarska sa 37,3 mil EUR, a kod ulaganja iz te zemlje ništa nije proglašeno poverljivim. Pozajmice od kompanije iz te države iznose 30,2 miliona EUR, iz Švajcarske je stiglo 4,6 miliona za nekretnine, a ulaganje u domaća preduzeća i banke iznosi 2,5 miliona EUR.

Sljedeći po investicijama su Sjedinjene Američke Države sa 21,5 mil EUR, od kojih je poznato ulaganje od 18,5 mil EUR, dok su poverljiva ulaganja od tri miliona.

Na šestom mestu po iznosu ulaganja su Ujedinjeni Arapski Emirati sa 20,9 miliona, od čega je tajno ulaganje od osam miliona investirano u kupovinu nekretnina i povraćaj kapitala. Slede investicije iz Nemačke sa 18,8 miliona, Holandije sa 17,3 miliona, Srbije sa 13,4 miliona, kao i Estonije, 9,8 miliona.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.