NavMenu

Modularni sportski objekti - novi "Trimo" koncept za izgradnju sportskih sala

Izvor: eKapija Četvrtak, 25.03.2010. 14:36
Komentari
Podeli

Modularni sportski objekti kompanije "Trimo" su potpuno opremljeni višenamenski objekti za sportske i poslovne namene, koji uključuju i prateću opremu i sportske rekvizite, a pogodne su i kao trajno rešenje problema škola u Srbiji koje nemaju fiskulturne sale. "Trimo" je, u saradnji sa profesorom Borisom Leskovcem i Arhitektonskim fakultetom u Ljubljani, posle 18 meseci rada na projektu i nekoliko godina praćenja zahteva sa tržišta razvila novi koncept modularnih sportskih objekata (MSO).

Primera radi, za izgradnju 2.200 m² modularnog sportskog objekta namenjenog rukometu, kapaciteta 700 gledalaca, potrebno je približno 6 meseci, a korisnik objekta dobija i svu prateću opremu, od tribina do sportske opreme – po vlastitom izboru. U zavisnosti od standarda i nivoa gradnje, mašinskih, električnih i drugih instalacija, kao i od nivoa opremljenosti, cena gradnje u proseku iznosi između 800 i 1.200 evra po m².

- Istraživanjem tržišta došli smo do podatka da samo na teritoriji Beograda čak 86 osnovnih i srednjih škola nema fiskulturnu salu, a da škole često imaju salu za fizičko koja po dimenzijama ne odgovara potrebama učenika. S druge strane, u Srbiji mnogi sportovi ne mogu dalje da se razvijaju bez adekvatnih sportskih hala. Prema poslednjim pokazateljima, dve trećine odraslih građana Srbije provodi slobodno vreme sedeći, a samo je 25,5% Srba je fizički aktivno. Sve su to bili razlozi da pokrenemo projekat modularnih sportskih objekata i u Srbiji – kako bismo investitorima, Ministarstvu za obrazovanje, Ministarstvu za sport i omladinu, sportskim savezima i drugima pružili mogućnost da trajno reše problem sportskih hala - izjavio je Vladimir Kovačević, glavni arhitekta "Trimo inženjeringa".

- Prednost MSO je u tome što omogućavaju jednostavno fazno planiranje i izgradnju, te je moguće i njihovo kasnije proširenje. Takođe, garantovano je efikasno i optimalno iskorišćenje prostora za sportske aktivnosti, a MSO sadrži i sve prateće prostorije, ali i prostor za komercijalne namene, dok sam koncept modularnih objekata smanjuje troškove gradnje i minimalizuje troškove održavanja - dodao je Vladimir Kovačević iz "Trimo inženjeringa".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

20.05.2024.  |  Građevina

Država prodaje građevinsko zemljište u Kuli, Prijepolju, Novoj Crnji, Stalaću i Staroj Pazovi

Direkcija za imovinu Republike Srbije oglasila je prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta u javnoj svojini Republike Srbije radi izgradnje, putem prikupljanja pisanih ponuda. Na prodaju je ponuđeno šest parcela u Kuli, dve u Stalaću i po jedna u Novoj Crnji, Prijepolju i Staroj Pazovi. Ponude se dostavljaju na pisarnicu Republičke direkcije za imovinu do 17. juna, a detaljnije pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.