NavMenu

Industrijska proizvodnja u avgustu veća u odnosu na avgust prošle godine, manja u odnosu na prosek za celu 2019. godinu

Izvor: Tanjug Sreda, 30.09.2020. 13:08
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: PHOTOCREO Michal Bednarek/shutterstock.com)Ilustracija
Industrijska proizvodnja u Srbiji je u avgustu ove godine bila veća za 4,2% u odnosu na avgust prošle godine, dok je u odnosu na prosek za celu 2019. godinu, manja za 0,4%, objavio je Republički zavod za statistiku.

Na sajtu Zavoda se navodi da je industrijska proizvodnja u periodu januar - avgust ove godine manja za 0,7% nego u istom periodu prošle godine.

Posmatrano po sektorima, u avgustu ove u odnosu avgust prošle godine, zabeležen je rast u snabdevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciji i to za 11,2%, u prerađivačkoj industriji od 3%, a u rudarstvu od 1,8%.

Posmatrano po namenskim grupama, u avgustu ove godine u odnosu na isti mesec prošle godine zabeležen je rast od 11,3% kod kapitalnih proizvoda, 7,9% kod trajnih proizvoda za široku potrošnju, 6,6% kod intermedijarnih proizvoda, osim energije, 2,2% kod netrajnih proizvoda za široku potrošnju i u proizvodnji energije za 1,4%.

Najveći uticaj na rast industrijske proizvodnje u avgustu 2020.u odnosu na avgust 2019. godine imale su proizvodnja električne energije, metalnih proizvoda, osim mašina, zatim odevnih predmeta, osnovnih metala kao i proizvodnja hemikalija i hemijskih proizvoda.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina

Nova privredna zona u Prokuplju sprema se za investitore - Počela gradnja trafostanice

U privrednoj zoni u Prokuplju počela je izgradnja trafostanice TS35/10kV "Prokuplje 5", snage 2×8 MVA. Investitor i finansijer je Elektrodistribucija Srbije, a vrednost je 274 miliona dinara, bez PDV-a. Rok za završetak ovih radova, sa tehničkim pregledom i ishodovanjem upotrebne dozvole, je 9. jul 2025. godine. - Industrijska zona u Prokuplju i zvanično je u registru republičke Razvojne agencije i sada su na potezu potencijalni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.