NavMenu

Treći paket pomoći CG privredi vredan 1,22 mlrd EUR - Za turizam 83,35 miliona, retroaktivno povećanje najnižih penzija, najugoženijima po 200 EUR...

Izvor: eKapija Petak, 24.07.2020. 14:11
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/moerschy)Ilustracija
Vlada crne Gore usvojila je treći paket ekonomskih mera podrške građanima i privredi za ublažavanje posledica pandemije koronavirusa vredan 1,22 mlrd EUR koji pokriva period od četiri godine, saopštio je premijer Duško Marković.

- Pandemija koronavirusa, pored zdravstvene, uzrokovala je i ekonomsku krizu globalnih razmera, čiji se negativni uticaj ne može preciznije proceniti, niti se nažalost danas nazire njen kraj. Nakon što smo veoma uspešno savladali izazove na samom početku epidemije, i u prvim danima njene pojave reagovali adekvatnim merama ekonomske podrške privredi i građanima, implementirajući ih tokom prvog i dugog kvartala, naše očekivanje je bilo da ćemo treći paket mera ipak doneti u povoljnijem ambijentu od današnjeg - rekao je Marković.

Kako je istakao, prvi paket mera iznosio je 280 mil EUR i dominantno se odnosio na održavanje tekuće likvidnosti, te podršku najugroženijim kategorijama stanovništva. Drugi set mera kreiran je u pravcu očuvanja radnih mesta i stvaranja pretpostavki za brži oporavak ekonomije.

- Za to smo samo do juna izdvojili oko 40 mil EUR. Već u toku implementacije svih ovih aktivnosti, bili smo svesni činjenice da trenutak koji živimo prevazilazi domete interventnih mera koje su na sličan način sprovele i mnoge druge države. Uvideli smo i da nam je globalna ekonomska situacija nametnula još veću i zahtevniju obavezu – obavezu odgovornog, promišljenog i dugoročnog pristupa u ekonomiji i razvoju. Zbog toga će treći paket ekonomskih mera, koji se priprema već mesecima, iznositi 1,22 mlrd EUR - saopštio je Marković na konferenciji za medije održanoj neposredno nakon što je Vlada usvojila treći paket mera.


Izdvajanja uz stabilnost finansijskog sistema

Predsednik Vlade CG rekao je da je ne manje važno da ćemo do ovolike sume novca i izdvajanja doći na fiskalno održiv način, ne ugrožavajući stabilnost finansijskog sistema.

- Da bi se ovako planirana ekonomska strategija sprovela u delo, Vlada je pripremila ceo spektar zakonodavnih intervencija. On podrazumeva donošenje dva nova zakona - Zakon o inovacionoj delatnosti i Zakon o podsticajnim merama za razvoj istraživanja i inovacija, ali i suštinske intervencije u smislu izmena i dopuna još dva važna zakonska teksta - Zakona o porezu na dodatu vrednost i Zakona o energetici - kazao je premijer.


Sigurnost za zaposlene, penzionere, korisnike socijalnih davanja i sve građane

Predsednik Vlade je istakao da će se mere, ili bolje reći nova ekonomska strategija - protezati u periodu od četiri godine, čime će se obezbediti izvesnost i predvidivost za privredu, kompanije i preduzetnike, a sledstveno tome - i sigurnost za zaposlene, penzionere, korisnike socijalnih davanja, i sve građane.

Treći paket mera obuhvatiće, kako je naveo, određene kratkoročne, i posebno dugoročne mere.

Namena kratkoročnih mera je da obezbede:
  • Podršku sektoru turizma u iznosu od 83.350.000 EUR;
  • Podsticaj poljoprivredi i ribarstvu za realizaciju investicija u ukupnom iznosu od 89,4 mil EUR;
  • Unapređenje konkurentnosti privrede i to kroz 17 programskih linija i davanjem 10 mil EUR bespovratnih sredstava samo u 2020. godini;
  • Podršku privredi kroz subvencionisanje zarada uključujući turizam u ukupnom iznosu od 16,2 mil EUR;
  • Podršku najugroženijim kategorijama stanovništva u iznosu od 1,8 mil EUR.
- Dakle, u okviru interventnog pristupa ponovo ćemo subvencionisati zarade i sačuvati naše zaposlene, reprogramirati kredite i smanjiti stopu PDV-a sa 21% na 7% na pripremanje i usluživanje hrane i bezalkoholnih pića u svim ugostiteljskim delatnostima i to na period od godinu dana - kazao je premijer Duško Marković.


Pomoć za najranjivije kategorije, povećanje penzija

Marković je rekao da je, uvažavajući potrebe najranjivijih kategorija građana, predviđena i novčana pomoć sa po 200 EUR za korisnike materijalnog obezbeđenja porodica, i korisnike materijalnog obezbeđenja boraca.

- Pored toga Vlada će predložiti amandman na Zakon o izmenama i dopunama zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojim će se obezbediti korisnicima najniže penzije da im se planirano povećanje od 13% retroaktivno isplati od 1. januara 2020. godine. Verujemo da će pomenute mere, iako metodološki kratkoročne, uz brojne druge koje ih prate, postići efekat koji se od njih očekuje u brzom roku - saopštio je.


Dugoročne mere za turizam, IT sektor, poljoprivredu, ribarstvo, energetiku i saobraćaj

Predsednik Vlade CG je predstavio dugoročne mere navodeći da je reč o Vladinoj strateškoj viziji podrške svim granama ekonomije.

Te mere su, rekao je, namenjene razvoju informacionih tehnologija sa ambicijom prerastanja ovog sektora u IT industriju, turizmu kao strateškoj privrednoj grani, poljoprivredi i ribarstvu energetici i saobraćaju.

Prema njegovim rečima, očigledno je da dugoročne mere treba da ostvare efekat u svim onim granama gde nova realnost nameće i potrebu novog i posebno podržanog ekonomskog modela.

- Zbog toga je treći paket na srednji i duži rok prepoznao prostor za brz i fokusiran razvoj, zasnovan na postignutim rezultatima, isprobanim iskustvima, i platformi stavljanja postojećih i izdašnih resursa u funkciju održivog razvoja. U ovom delu posebno smo prepoznali važnost ulaganja u oblast informacionih tehnologija, gde smo za podsticaje namenili oko 30 mil EUR. Ipak, osim razvojnih mogućnosti u svim oblastima koje nam to nude, prepoznali smo još jedno polje na kojem je neophodno delovati istovremeno. To je neophodnost racionalizacije i smanjenja neproduktivnih troškova - saopštio je premijer.

Projektovana strateška ulaganja i ekspanzivna budžetska potrošnja koja ima razvojni karakter, na drugoj strani treba da bude praćena štednjom i racionalizacijom onamo gde tekuća potrošnja predstavlja balast i ne pruža novu vrednost ili razvojnu mogućnost.

Zbog toga će treći paket obuhvatiti:
  • Smanjenje tekuće neinvesticione potrošnje u obuhvatu od dodatnih 10% kod svih budžetskih korisnika i državnih fondova. Ovde će pod posebnom pažnjom biti racionalizacija budžetske pozicije - ostala lična primanja;
  • Smanjenje voznog parka u javnoj administraciji, ograničavanje broja korisnika koji imaju pravo ka korišćenje službenih vozila, kao i prodaju dela voznog parka i
  • Racionalizaciju zarada u preduzećima sa državnim vlasništvom.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.09.2024.  |  Finansije

Kada kupujete prvi stan obratite pažnju na porez na prenos apsolutnih prava - Kako da zbog 15 m2 vaši potomci ne izgube pravo na buduće olakšice?

Kada je reč o kupovini stana, nekad kupci nisu svesni da pojedine odluke mogu imati dugoročne posledice, posebno kada je reč o oslobođenju od poreza na prenos apsolutnih prava. Prema zakonu, članovi porodičnog domaćinstva, uključujući decu, mogu ostvariti pravo na poresko oslobođenje, ali postoji jedna ključna stavka koju treba imati na umu: jednom kada se to pravo iskoristi, ne može se ponovo ostvariti. Kako objašnjava advokat

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.