NavMenu

Estonija nudi vize za digitalne nomade

Izvor: B92 Sreda, 17.06.2020. 11:38
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / AlfredMuller)Ilustracija
Vlada Estonije pokrenula je projekat lansiranja viza za digitalne nomade. Kako je pandemija koronavirusa primorala kompanije da još jednom razmisle o svojim politikama kada je u pitanju rad na daljinu, Estonija je krenula u realizaciju kreiranja nove vize koja bi u njihovu zemlju pozvala ljude koji nisu fizički vezani za kancelariju.

Ova baltička zemlja prethodno je stvorila program e-državljanstva koji dozvoljava međunarodnim preduzetnicima da pristupe digitalnim servisima estonske vlade i započnu biznis u Evropskoj uniji, bez potrebe da budu fizički prisutni. Ova nova viza će omogućiti radnicima da ostaju i idu iz zemlje kako žele.

- Ova viza za digitalne nomade će učvrstiti imidž Estonije kao e-zemlje i dati joj uticajniji glas na međunarodnom nivou - rekao je estonski ministar unutrašnjih poslova Mart Helme.

Više od 50.000 ljudi iz 157 različitih zemalja postali su e-državljani od lansiranja programa 2014. godine, a viza za digitalne nomade želi da privuče tehnološki potkovane dugoročne putnike koji će ostavljati deo novca i u Estoniji, bez uzimanja poslova lokalnom stanovništvu.

Očekuje se da nova viza bude lansirana u fazama počevši od ovog meseca i iako se finalni detalji još razrađuju, očekuje se da skoro 1.800 viza svake godine bude dostupno za ostanak u zemlji tokom perioda od jedne godine. Vlada Estonije kaže da će prijave za vizu za digitalne nomade biti ocenjivane strogo kao i prijave za ostale kategorije vize, kao i da ne postoji garancija da će je neko primiti.

Nekoliko drugih evropskih zemalja, poput Nemačke, Španije, Portugala i Češke nude vize za posetioce ili frilensere koji mogu da obezbede određeni nivo mesečne zarade, ali ova estonska viza će biti prva na svetu koja će se davati digitalnim nomadima, koji se ponekad od frilensera razlikuju po tome što mogu biti trajno zaposleni od strane jedne kompanije, piše portal Lonely planet. Estonija je svoje granice za posetioce otvorila prvog juna, ali posetioci mogu biti upućeni na ostanak u karantinu ako dolaze iz zemlje u kojoj ima više od 15 zaraženih na 100.000 stanovnika.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.09.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

A1 Srbija preuzima kompaniju Conexio Metro

Kompanija A1 Srbija je najavila preuzimanje 100% udela kompanije Conexio Metro. Zaključak transakcije zavisi od odobrenja relevantnih nadležnih organa. Ovim preuzimanjem A1 Srbija će steći 300 kilometara optičkih kablova, što će omogućiti pristup više od 42.000 domaćinstava, pretežno na Novom Beogradu, saopštavaju iz kompanije. Cilj A1 Srbije je da do 2025. godine počne sa pružanjem usluga na sopstvenoj optičkoj mreži, a ova

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.