Izvor: Tanjug | Sreda, 27.05.2020.| 17:58
Izdvojite članak Odštampajte vest

Očekuje se pad turizma u svetu za 70%

Ilustracija (Foto: Daxiao Productions/shutterstock.com)
Očekuje se da će globalni turizam opasti za 70% ove godine u odnosu na prošlu, izjavio je danas šef Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija (UNVTO).

Prethodne globalne krizne situacije dovodile su do pada turizma za 10 do 20%, ali pandemija kovid-19 je gora, rekao je generalni sekretar UNVTO Zurab Pololikašvili na video konferenciji za novinare s govornicima u Madridu, prenosi CNN.

- Ovog leta više ljudi će putovati kopnenim putem, nego avionima, a planinski turizam biće popularniji od plaža - rekao je Pololikašvili.

UNVTO očekuje da će se više međunarodnih letova nastaviti u septembru ako virus do tada bude pod većom kontrolom, dodao je.

Pololikašvili je rekao da će se Evropa smatrati modelom koji treba slediti, jer je to najposećenija regija i najbolje pripremljena zbog svoje zdravstvene infrastrukture.

Prema njegovim rečima, takozvani "zeleni koridori" koji bi omogućili ciljano putovanje između dve regije, u različitim zemljama, koje su pokazale nisku stopu zaraze kovid-19, mogli bi biti prvi korak ka ponovnom pokretanju međunarodnog turizma.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.