NavMenu

YUTA: Gasi se nada da će Srbija pomoći turističkim agencijama, velike će opstati uz otpuštanja, male će propasti

Izvor: Beta Utorak, 19.05.2020. 17:47
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: George Rudy/shutterstock.com)Ilustracija
Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić rekao je danas da postoji "samo još nekoliko procenata nade" da će država naći načina da pomogne turističke agencije i posebnim merama kako bi ublažile posledice pandemije virusa COVID-19.

- Čekamo od Vlade Srbije sutra zvaničan stav, ali imamo sve manje nade, tek nekoliko procenta da će država naći načina da pomogne agencije i posebnim merama jer četiri meseca nemaju nikakve prihode - rekao je Seničić za Betu.

Dodao je da skoro nijedna država u Evropi nije izostavila dodatnu pomoć turističkim agencijama, da je Crna Gora nedavno produžila pomoć sa 70% bruto zarade, a da Velika Britanija etapno produžava finansijsku podršku na po tri meseca.

- Nama su rekli da jedino što mogu jeste da nam ponude kredite iz Fonda za razvoj, a to nije pomoć, kredit je komercijalna stvar, ma koliko bila mala kamata, posebno je komercijalan kada se ima u vidu da je za likvidnost - kaže Seničić.

On je rekao da se nada da će turistička sezona početi 1. jula i da su agencije razočarane stavom države da su zakasnili u donošenju tih mera.


Ministarstvo Finansija je najavljivalo sektorsku pomoć za najugroženija grane privrede, a zatim je saopštilo da "ne postoje tehnički uslovi jer je ukinuto vanredno stanje" i nije moguće odobriti pomoć bez rebalansa budžeta za šta nema vremena zbog izbora.

- Velike agencije će bez te dopunske pomoći preživeti otpuštanjem zaposlenih, a male će teško opstati - rekao je Seničić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.07.2024.  |  Industrija

Tim naučnika: Ležište litijuma u zapadnoj Srbiji nije vredno eksploatacije zbog ekoloških rizika

Ležište litijuma u zapadnoj Srbiji nije vredno eksploatacije zbog ekoloških rizika jer je jedino u svetu gde se planira vađenje litijuma u naseljenom i plodnom poljoprivrednom području, a što je najvažnije sigurno će uništiti jednu od samo tri vodonosive oblasti u Srbiji, tvrdi tim naučnika u danas objavljenoj analizi. Naučnici Dragana Đorđević, Jovan M. Tadić, Branimir Grgur, Ratko Ristić, Sanja Sakan, Jelena Brezjanović,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.