NavMenu

Zanatlije otvaraju radnje, čekaju se mušterije

Izvor: Dnevnik Četvrtak, 23.04.2020. 11:19
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: gualtiero boffi/shutterstock.com)Ilustracija
Više od meseca način života i rada u Srbiji drugačiji je nego ranije, a promena je izazvana pandemijom koronavirusa zbog koje je na snazi vanredno stanje.

Promenu su osetili svi segmenti društva, pa naravno i privreda, a s drugačijim privrednim ambijentom, u kojem važe potpuno izmenjeni uslovi poslovanja i tržišta, suočili su se i veliki sistemi, a tim više preduzetnici i zanatlije. Naime, mnogi preduzetnici u potpunosti su morali da prekinu rad i zatvore svoje objekte, pre svega oni koji posluju u oblasti turizma i ugostiteljstva, te delatnosti ličnih usluga.

Iako će te delatnosti još neko vreme čekati ponovni početak rada, od juče je to omogućeno delu privrede: svoje radnje mogu otvoriti obućari, krojači, auto-mehaničari, vulkanizeri… Otvorene su i pijace, na kojima je bilo i prodavaca i kupaca. Mogućnost da nastave poslovanje iskoristili su i drugi, ali je za sada tek pokoji kupac zaiteresovan za ponudu, pa je gotovo izvesno da će povratak uobičajenom poslovanju biti nešto sporiji i da u velikoj meri zavisi od potrošača i njihovih potreba.

Po rečima sektretara Udruženja samostalnih zanatlija Novog Sada Veljka Anđelića, efekti ublažavanja mera i dalji rad preduzetnika i znatalija upravo zavise od toga.

- Kako će preduzetnici i zanatlije poslovati zavisi od toga da li ima interesovanja potrošača za njihovu ponudu, a ono je sada još uvek malo - kaže Anđelić.

Kako dodaje, formalne zabrane i zatvaranja zanatskih radnji, izuzev onih koje se bave ličnim uslugama, a pre svega frizerskih i kozmetičarskih salona, nije bilo.

To je i razlog što je bilo dosta onih koji su radili, ali i onih koji nisu – pošto jednostavno nije bilo interesovanja potrošača za vrstu usluge i robe koju oni nude, keže naš sagovornik.

On ističe da, iako je dobro što se privredni život budi, za sada nema značajnih promena u radu većeg broja preduzetnika i zanatlija.

Vlasnici zanatskih radnji i pojedini preduzetnici, da podsetimo, koji su inače najviše pogođeni krizom izazvanom pandemijom koronavirusa, od prekjuče mogu da se vrate na svoja radna mesta uz poštovanje svih neophodnih mera zdravstvene zaštite.

Mera se odnosi na auto-mehaničarske, vulkanizerske radnje, krojače, obućare, hemijske čistione, prodavnice automobila, bicikla, tehničke robe i građevinskog materijala... Zaposleni u tim objektima, kao i građani koji ulaze u njih, moraju da imaju zaštitnu opremu, maske i rukavice, kao i neophodna sredstva za dezinfekciju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro

Najveća "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se u Samarinovcu - Polja paprika, paradajza, lubenica zaprašuju bumbari

Selo Samarinovac u opštini Žitorađa, sa oko hiljadu stanovnika, jedno je od najvećih proizvođača povrća na jugu Srbije. Godišnja proizvodnja iz godine u godinu raste, a poseban zamah dobija nakon elektrifikacije oko 500 hektara oranica 2021. godine, koju je finansirala država. Jedna od najvećih "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se na jugu Srbije. U stotinama plastenika i na plodnim oranicama gaje se paprika, paradajz, krastavac, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.