NavMenu

Stručnjaci veruju u nastavak uspona tržišta akcija u 2010. do 20%

Izvor: Belex Sreda, 23.12.2009. 12:41
Komentari
Podeli

Stručnjaci veruju da će akcije nastaviti da rastu u 2010, dok bi vrednost indeksa FTSE 100 mogla da skoči za čitavih 20%. U anketi agencije Reuters sprovedenoj među stručnjacima za strateška ulaganja, predviđeni prosečni rast indeksa vodećih britanskih akcija u 2010. iznosi 10%, tj. 5800 indeksnih poena, uz kontinuiran rast globalne ekonomije i rekordno niske kamate. Indeks Footsie je u petak (18. decembar 2009. godine) na zatvaranju dostigao 5197 indeksnih poena.

Predviđanja se, međutim, kreću u rasponu od 6250 poena, u anketi investicione banke UBS, do samo 3300 poena, u anketi kompanije za upravljanje fondom Cannon Asset Managers.

Prognoza UBS za prošlu godinu je takođe bila optimistična, predvidevši skok indeksa od 38% ili 5800 poena, u trenutku kada je Footsie imao oko 4200 poena.

Nasuprot tome, broker Džeremi Bets iz firme "Charles Stanley", misli da bi sledeće godine Footsie mogao da padne za 10%, na 4700 indeksnih poena. Prema njegovom mišljenju, posle velikih skokova tokom ovde godine, tržište akcija više nije tako jeftino pa bi, sa povlačenjem stimulativnih paketa i porastom kamata, moglo da uspori rast.

Međutim, neki od najboljih svetskih investitora, uključujući Vorena Bafeta i Antonija Boltona iz kompanije "Fidelity", ostvarili su ogromne dobiti investirajući suprotno od trenda. Evo nekih "neočekivanih" ulaganja, koja bi, prema mišljenju mnogih prognostičara mogla da iznenade tržište u 2010. godini.

1. Kupujte dolar

Dolar je pao 13% u poređenju sa rekordnom vrednošću iz marta, jer su se investitori povukli iz slabe američke ekonomije i niskih kamatnih stopa. Dovodi se u pitanje čak i status dolara kao rezervne svetske valute. Ali ova valuta bi, uprkos tome, mogla da iznenadi tržište: u petak je dolar dostigao najviši nivo u poslednja tri meseca u odnosu na evro, nakon što je centralna američka banka izdala optimističniju prognozu u pogledu ekonomskog rasta, što je uticalo i na očekivanja ranijeg skoka kamatnih stopa.

2. Kupujte funtu

Menadžeri fondova su gotovo jednako pesimistični kada je u pitanju funta. Međutim, Majkl Houel iz kompanije "Crossborder Capital" ističe da je funta, sa vrednoću od $ 1,62 i €1,13, jeftinija od dugoročnog proseka u odnosu na ostale valute zemalja iz grupe G7, i da bi, kao i dolar, mogla da bude iznenađenje.

3. Prodajte zlato

Zlato je tokom 2009. godine imalo najviše koristi od slabog dolara, skočivši 26% ove godine i dostigavši vrednost od 1 110 dolara. Međutim, neki investitori smatraju da je veći deo tog novca spekulativan i da bi jednako brzo mogao da bude povučen ako dolar ojača – što bi dovelo do snažnog pada cene zlata. Dejvid Karsboel iz Saxo Bank, objavio je prošle nedelje 10 predviđanja za 2010, od kojih je jedno pad cene zlata na 870%.

4. Prodajte akcije na tržištima u razvoju

Fondovi tržišta u razvoju imali su najveći uspon tokom 2009, sa dobiti od preko 50%. Većina analitičara veruje da će ova tržišta nastaviti da predvode izlazak globalne ekonomije iz recesije i tokom naredne godine, ali postoji strah da bi moglo doći do njihovog pregrevanja – što se posebno odnosi na Kinu, čiji su fondovi ove godine ostvarili rast od 68%. Ted Skot iz kompanije F&C kaže: Količina spekulativnog i "vrućeg novca" (kratkoročnih fondova koji se brzo sele s jednog na drugo mesto) koja je ušla u ova tržišta (robna tržišta i tržišta u razvoju na bazi kineskog rasta) znači da su ova tržišta podložna značajnoj korekciji.

5. Kupujte Japan

Japanski fondovi su među najvećim gubitnicima tokom protekle decenije. Fondovi kao što su JPM Fleming Japanise Smaller Companies i Fidelity Japanese Values pali su 82% i 73% tokom proteklih 10 godina. Međutim, oni koji smatraju da bi trebalo ulagati suprotno od trenda upravo iz tog razloga vide u Japanu moguće iznenađenje. Morgan Stanley preporučuje japanske industrije kao što su East Japan Railway i Sony, dok Dampier preporučuje fondove kao što su GLG Japan Core Alpha i Jupiter Japan Income.

Kathryn Cooper

Preuzeto prerađeno sa sajta: www.timesonline.co.uk

Izvor: BELEX.daily

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

CLS: Gde je projekat mosta kod Ade Huje?

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je još u decembru 2019. dobila idejni projekat mosta na Adi Huji, koji je sa PDV-om plaćen oko 735.000 EUR, ali do današnjeg dana ništa nije urađeno, izjavio je Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu i nekadašnji gradski odbornik. - Da su nadležni odmah raspisali tender za izradu Projekta za građevinsku dozvolu i počeli sa prikupljenjem i drugih dozvola i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.