NavMenu

Hoće li srpske firme iz SFRJ ostvariti pravo na imovinu?

Izvor: Tanjug Subota, 08.02.2020. 14:50
Komentari
Podeli
(Foto: Wikimedia)
Vrednost imovine srpskih preduzeća u bivšim jugoslovenskim republikama, koja je predmet sukcesije, procenjuje se na oko 2 mlrd EUR. Više od 40 privrednih subjekata iz Srbije skoro tri decenije ne koristi nepokretnosti u Hrvatskoj, BiH i Sloveniji zbog nepotpune primene Bečkog sporazuma o sukcesiji koji su 2004. godine ratifikovale sve zemlje bivše SFR Jugoslavije.

Sa ciljem da doprinese doslednoj primeni tog sporazuma i rešavanju spornih imovinsko-pravnih pitanja, u Beogradu je 7. i 8. februara održana Međunarodna konferencija na kojoj je učestvovalo više od 100 advokata, sudija, profesora prava, diplomata iz Srbije i ostalih republika bivše SFRJ.

Konferenciju organizuju Udruženje pravnika Srbije, Institut za uporedno pravo, Udruženje pravnih lica ''Oduzeta imovina'' i konsultantska kuća Nova konsalting čiji direktor, Dušan Pavlović, kaže za Tanjug da će glavna tema skupa biti primena ''Aneksa G'' Bečkog sporazuma koji propisuje vraćanje prava na nepokretnu i pokretnu imovinu, koju su građani ili pravna lica iz SFRJ imali na dan 31. decembra 1990. godine.

Tim članom propisano je da države sukcesori moraju "priznati, zaštititi i vratiti pokretnu i nepokretnu imovinu u prvobitno stanje u skladu sa standardima i normama međunarodnog prava".

Pavlović kaže da se posle skoro 16 godina taj sporazum, čije su obaveze jasne, ne primenjuje u potpunosti, iako, kako ističe, predstavlja dobru platformu za rešavanje spornih pitanja.

Upitan o razlozima neprimenjivanja, kaže da je to ''kompleksno pitanje'' i da je zato važno pozvati predstavnike svih država potpisnica i nadležnih institucija da do kraja podrže realizaciju sporazuma. Stav Hrvatske, na primer, je da se imovina može vraćati samo na osnovu ugovora dve države o imovinsko-pravnim odnosima, ali ih još nije potpisala sa Srbijom i BiH.

Pavlović pojašnjava da u slučaju sklapanja takvih ugovora dve države predlažu određena rešenja i ističe da pravne norme već postoje, ali da nedostaje dobra volja da se dođe do rešenja. Kako kaže, veliko interesovanje za učešće na skupu pokazali su pravni stručnjaci iz Srbije i ostalih zemalja u okruženju, ali najveće zanimanje pokazuju privredni subjekti.

- Javljaju se i vlasnici privatne imovine koji očekuju da će se naći rešenje za problem koji dugo imaju. Inače, udruženje 'Oduzeta imovina' broji više od 40 pravnih lica, odnosno giganata nekadašnje jugoslovenske ekonomije čija imovine je predmet sukcesije - navodi Pavlović.

Ističe da se vrednost imovine srpskih firmi u bivšim jugoslovenskim republikama procenjuje na oko dve milijarde evra i da taj iznos raste iz dana u dan, te da je uglavnom reč o imovini u Hrvatskoj, BiH i Sloveniji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.09.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

A1 Srbija preuzima kompaniju Conexio Metro

Kompanija A1 Srbija je najavila preuzimanje 100% udela kompanije Conexio Metro. Zaključak transakcije zavisi od odobrenja relevantnih nadležnih organa. Ovim preuzimanjem A1 Srbija će steći 300 kilometara optičkih kablova, što će omogućiti pristup više od 42.000 domaćinstava, pretežno na Novom Beogradu, saopštavaju iz kompanije. Cilj A1 Srbije je da do 2025. godine počne sa pružanjem usluga na sopstvenoj optičkoj mreži, a ova

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.