NavMenu

"Ikea" bi da kupi "Simpo"?

Izvor: Politika Subota, 28.11.2009. 17:32
Komentari
Podeli

Dok se godinama s nestrpljenjem iščekuje da li će i gde će "Ikea" u Beogradu sagraditi robnu kuću, konkurentska "Kika" iz Austrije već je otvorila tržni centar u kome se satima čekalo na komad jeftinog nameštaja. Dolazak rivala nije uznemirio "Ikeu" jer ta kompanija očigledno radi na pozicioniranju i nametanju kao ključnog igrača u budućem razvoju industrije i prodaje nameštaja u Srbiji. Još pre više od godinu dana sa vladom se dogovorila o nekoj vrsti strateške saradnje, koja podrazumeva povećanje obima proizvodnje domaćih proizvođača, izgradnju fabrike, robnih kuća i šoping molova.

Šta je u međuvremenu od toga učinila?

Sa kompanijom "Simpo", kao glavnim partnerom, potpisala je ugovor vredan 5,5 mil EUR o izvozu sofa u prodajne objekte te kompanije u Rusiji. Takođe, dogovorena je isporuka "Simpovih" sofa na tržišta Italije, Španije i Portugala. U deo novootvorene "Simpove" fabrike koji će proizvoditi dečje krevetiće je uložila 500.000 EUR.

– To je savremen pogon u kojem će se proizvoditi 60.000–90.000 dečjih krevetića. Sigurno ćemo otkupiti deo njih, ali još ne znamo koliko – kaže Dragan Skalušević, regionalni direktor "Ikee".

Upitan da li će "Ikea" kupiti "Simpo", Skalušević kaže da je ta švedska kompanija zainteresovana, ali o tome će se odlučivati kada i ako bude fabrika bude ponuđena na prodaju.

Osim tih investicija, švedski proizvođač nameštaja je uložio 500.000 EUR u unapređenje proizvodnje fabrike "Jasen Lukić".

Što se tiče prodaje, prvi prodajni objekat "Ikee" bi trebalo da bude sagrađen u Beogradu, ali i dalje nije sasvim izvesno na kojoj lokaciji. Vlada Srbije je spremna da ponudi na prodaju 70 hektara zemljišta Instituta za stočarstvo u Zemunu.

– Pregovori sa Vladom Srbije još traju. Kada budu završeni, obavestićemo javnost. Razmatramo različite mogućnosti kupovine placa, što uključuje i privatne vlasnike. Potrebno nam je 35 hektara zemljišta i veoma smo strpljivi u pronalaženju odgovarajuće lokacije – kaže Skalušević.

Najveći problem u razgovorima sa vladom, odnosno Ministarstvom prostornog planiranja, prema saznanjima "Politike" jeste to što je zemljište na kome se nalazi Institut za stočarstvo poljoprivredno i za njegovo preimenovanje u građevinsko kupac treba da plati još 50% prodajne cene u skladu sa novim Zakonom o poljoprivrednom zemljištu. Drugi problem je to što bi država da u komadu proda 70 hektara, a švedskoj kompaniji treba pola od toga.

Iako se moćna "Ikea" pravda da ne želi da joj plac bude dodeljen neposrednom pogodbom i po cenama nižim od tržišnih, već isključivo putem javnog nadmetanja, nije isključena ni mogućnost da se ona i ne pojavi na tom tenderu ukoliko država zacepi visoku cenu. Zato je dodatni problem za državu kako da odredi početnu cenu a da ona ne bude ni previsoka ni preniska. Istina, država ima još jednu mogućnost – da pre tendera proglasi tu parcelu građevinskim zemljištem i plati dažbine po zakonu.

Otvaranje prve robne kuće u Beogradu, "Ikea" je najavljivala za 2011. godinu, ali budući da je od kupovine placa do otvaranja prodaje potrebno dve godine, taj rok je već prekoračen.

Kako je planirala, u narednih deset godina ta kompanija bi u Srbiji trebalo da otvori četiri robne kuće i isto toliko šoping centara. Ukupna investicija je oko 1 mlrd EUR i osam hiljada radnih mesta, jer su Srbiju zbog veličine tržišta odredili kao centar regiona.

U paketu dogovora sa Vladom Srbije je i izgradnja fabrike. Stručnjaci iz "Ikee" su obišli Loznicu, Sremsku Mitrovicu, Kučevo i još nekoliko mesta na istoku Srbije. Njihovi kriterijumi za lociranje proizvodnje su blizina sirovinske baze, dobra geografska lokacija zbog logistike, tradicija u proizvodnji i, naravno, cena radne snage. Odluka je na stendbaju, a kao ozbiljna konkurencija pominje se Hrvatska.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Politika" od 28.11.2009.)


Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

CLS: Gde je projekat mosta kod Ade Huje?

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je još u decembru 2019. dobila idejni projekat mosta na Adi Huji, koji je sa PDV-om plaćen oko 735.000 EUR, ali do današnjeg dana ništa nije urađeno, izjavio je Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu i nekadašnji gradski odbornik. - Da su nadležni odmah raspisali tender za izradu Projekta za građevinsku dozvolu i počeli sa prikupljenjem i drugih dozvola i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.