NavMenu

Da li će Apatinska pivara pogurati srpsko tržište kraft piva

Izvor: eKapija Sreda, 11.12.2019. 17:16
Komentari
Podeli
(Foto: Kirill Z/shutterstock.com)
Apatinska pivara, kao deo svetskog giganta Molson Coors kompanije, koja u svom vlasništvu ima i kraft pivare, počela je da na domaće tržište plasira njihova kraft piva. Reč je o engleskoj kraft pivari Sharp‘s, sa obala Kornvola i lideru španskog kraft pivarstva, pivari La Sagra iz Kastilje.

Iz portfolia pivare Sharp‘s nam stižu Doom Bar, amber ale, čiji ukus je kombinacija sočnog sušenog voća i lagano pečenog slada, sa suptilnom, ali prisutnom gorčinom, Sea Fury, specijalni ale, sa raskošnim voćnim ukusom, obogaćenim aromom tamnih bobica, Wolf Rock, red IPA, neodoljiva kombinacija plemenitog hmelja i prefinjenog slada i Atlantic Pale Ale, sočnog, voćnog ukusa i fine citrusne arome, piše Beer Style.

Sa španske strane u ponudi su Burro de Sancho, u red ale verziji, sa ukusom karamela i završetkom cvetne gorčine i blonde ale verziji, Madri Chulapo, pilsner voćkastog ukusa i sasvim specifične gorčine i Senator Volstead, pivo duhovito nazvano po američkom senatoru koji je pokrenuo prohibiciju, blonde ale čije karamelizovane note pružaju jedan sasvim autentičan ukus.

Sva ova piva dostupna su lokalnim ljubiteljima kraft piva i onima koji bi da ih tek upoznaju u lancu velikih trgovinskih lanaca i u HoReCa mreži loyalty ugostiteljskih objekata, partnera Apatinske pivare,

Inače, kraft pivo u Srbiji još uvek je povlastica sasvim uskog kruga ljubitelja. Udeo kraft piva na domaćem tržištu je simboličan, sa nekih 1%, dok ova cifra raste samo u par velikih centara, Beogradu i Novom Sadu, na 5%. Kada se zna da je na gigantskom tržištu SAD kraft pivo zauzelo 20% tržišta, razlika je više nego očigledna.

Kraft pivare nemaju finansijske i logističke mogućnosti da se u većoj meri probiju u HoReCa sektor i velike trgovačke lance, a njihovi proizvodni kapaciteti nisu toliki da bi mogli pokriti veći deo tržišta. Ovo uslovljava i cene domaćih zanatskih piva koje su daleko van dometa većine pivskih konzumenata u Srbiji.

Ipak, dobar primer je upravo pivara Sharp‘s koja je počela sa proizvodnjom 5.000 pinti piva nedeljno, da bi danas ta cifra iznosila 980.000 pinti nedeljno, piše Beer Style.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.09.2024.  |  Vesti

Ko može biti AD, a ko DOO? - Država odredila uslove za transformaciju javnih preduzeća

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o kriterijumima za izbor pravne forme društva kapitala u koju će se transformisati javna preduzeća čiji je osnivač Republika Srbija. Prema ovoj uredbi, javna preduzeća mogu promeniti svoju pravnu formu u akcionarsko društvo (AD) ukoliko ispunjavaju dva od tri definisana kriterijuma: ako imaju više od 250 zaposlenih, poslovni prihod preko 40 mil EUR u prethodnoj godini, ili ako obavljaju tehnički i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.