NavMenu

Pušten u rad obnovljeni peti agregat u HE Đerdap 1 - Sledeće godine remont poslednjeg agregata i Đerdapa 2

Izvor: Tanjug Sreda, 20.11.2019. 15:44
Komentari
Podeli
ilustracija (Foto: Sky Light Pictures/shutterstock.com)ilustracija
U Hidroelektrani "Đerdap 1" danas je pušten u rad peti obnovljeni i modernizovani agregat, čija je snaga sada uvećena za 30 MW, a radni vek produžen za još četiri decenije.

Obnovljeni agregat pustili su u rad ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, v. d. direktora EPS-a Milorad Grčić i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, koji su istakli da će ruska kompanija Silovije mašini uraditi obnovu i poslednjeg, šestog agregata u HE "Đerdap 1", kao i deset agregata u HE "Đerdap 2".

Ministar Antić rekao je da je revitalizacija "Đerdapa 1" od izuzetnog značaja za energetski sistem Srbije zato što, dodaje, ta hidroelektrana predstavlja najvažniji objekat za proizvodnju električne energije u hidrosektoru.

- Na Đerdapu 1 proizvodi se više od polovine električne energije u našem hidrosektoru i upravo iz tog razloga pridajemo značaj održavanju i modernizaciji tog objekta - rekao je Antić.

Prema njegovim rečima, remontima koji su izvršeni na pet od šest agregata u HE "Đerdap 1" obezbeđeno je da ti agregati imaju novi radni vek u naredne četiri decenije.

- Mi smo našu obavezu prema generacijama koje dolaze izvršili i to blago koje Srbija ima ostavljamo narednim generacijama - rekao je Antić.

Dodao je da je za svojih 40 i nešto godina rada "Đerdap 1" proizveo električnu energiju u vrednosti od 14 mlrd EUR, kao i da jedan agregat godišnje proizvede struje između 40 i 50 mil EUR. Naveo je da je zbog toga značajno da revitalizacije, tokom kojih su agregati isključeni, traju što kraće i pohvalio rusku kompaniju Silovije mašini i EPS što su ovaj agregat završili za samo 416 dana, što je, kako je naveo, oko 200 dana manje nego što su trajale obnove prethodna četiri agregata.

Ministar je rekao da će EPS nastaviti saradnju s tom ruskom kompanijom i na modernizaciji "Đerdapa 2" i objasnio da su oni izabrani za taj posao zato što je pogon Silovije mašini pravio originalne turbine i opremu za agregate prilikom gradnje "Đerdapa 1" pre više od 40 godina.

Najavio je da će sledeće godine početi remont poslednjeg, šestog agregata, čime će se završiti modernizacija "Đerdapa 1", a nakon toga u planu je revitalizacija "Đerdapa 2".

Podsetio je da je to dogovoreno prilkom posete ruskog predsednika Vladimira Putina Beogradu, kada je EPS potpisao sporazum s ruskom kompanijom Silovije mašini o "Đerdapu 2".

V. d. direktora EPS-a Milorad Grčić kazao je da puštanje u rad petog agregata znači da "danas EPS ima pet hidroagregata koji su kao novi i uvećane snage za 30 MW po agregatu".

Naveo je da predstoji revitalizacija još jednog agregata, što će početi 2020. godine, i kada bude urađena sanacija dna rečnog korita Dunava sa srpske strane, može se reći da će tada "Đerdap 1" biti "kao da je tek izgrađen".

Navodi da nakon kompletnog remonta HE "Đerdapa 1" predstoji remont HE "Đerdapa 2" koja se nalazi nekoliko desetina kilometara nizvodno od "Đerdapa 1" kod Negotina, dodajući da je to hidroelektrana manjeg proizvodnog kapaciteta, ali podjednako važna za energetski sistem Srbije.


- "Đerdap 2" ima 10 hidroagrageta, drugačijeg tipa, i oni sada imaju 270 MW instalirane snage, a u planu je da nakon remonta dobiju dodatnih 50 MW - rekao je Grčić.

Kaže da će remont "Đerdapa 2" iznositi oko 200 mil EUR.

Prema njegovim rečima, hidro sektor je veoma važan za EPS jer se, kako objašnjava, iz hidro sektora proizvodi oko jedne trećine celokupne električne energije, a i zato što predstavlja najčistiju energiju u odnosu na onu koju dobijamo iz uglja.

Bocan Harčenko istakao je da je obnova "Đerdapa 1" rezultat zajedničkog delovanja ruske kompanije "Silovije mašini", koja je, kako je naveo, najbolja i najstručnija ruska kompanija u tom sektoru, i stručnjaka iz Srbije i HE "Đerdap".

- Puštanje u pogon novog agregata realizuje se u toku intenzivnijih političkih kontakata na vrhu Rusije i Srbije - izjavio je ruski ambasador.

Agregat A2 pušten je u rad 1970. godine i posle 47 godina je zaustavljen radi otpočinjanja revitalizacije posle više od 330.000 radnih sati.

Ukupna vrednost obnove petog agregata iznosila je nešto više od 27 mil EUR, dok je ukupna vrednost revitalizacije HE "Đerdap 1" veća od 160 mil EUR. Obnova prva četiri agregata završena je u periodu od 2011. do 2017. godine, a početak radova na poslednjem, šestom agregatu, očekuje se sledeće godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.09.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Odabrani izvođači za transformaciju bivše Glavne železničke stanice u Beogradu u Istorijski muzej Srbije - Posao vredan 16,2 mil EUR

Istorijski muzej Srbije izabrao je izvođače za rekonstrukciju, adaptaciju i sanaciju Glavne železničke stanice u Beogradu i promenu namene u objekat Istorijskog muzeja. Posao je dodeljen grupi ponuđača koju čine kompanije M enterijer gradnja, Securiton, EX ING B and P, Geotaur, sa podizvođačima Termo and Cold, Pavel ING i Termoinženjering, a vrednost ugovora je 1,9 milijardi dinara, odnosno oko 16,2 mil EUR, sa PDV-om. Na tender su

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.