Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 11.11.2019.| 18:20
Izdvojite članak Odštampajte vest

Otvaranja gasovoda Snaga Sibira zakazano za 2. decembar - Rusija spremna za isporuku u Kinu

Ilustracija (Foto: Sergey_R/shutterstock.com)
Otvaranja gasovoda Snaga Sibira zakazano je za 2. decembar, a ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Kine Si Đinping učestvovaće u ceremoniji putem video-konferencije.

Oni će dati znak za početak isporuka ruskog prirodnog gasa u Kinu preko istočnog kraka gasovoda - rekao je novinarima pomoćnik šefa Rusije Jurij Ušakov.

Ušakov je dodao da dve zemlje uspešno sarađuju i u drugim projektima u energetskoj sferi, prenosi agencija Tas.

Gasovodom Snaga Sibira biće transportovan prirodni gas iz ogromnog nalazišta nafte i gasnog kondenzata Čajanda u Jakutiji i nalazišta gasnog kondenzata Kovikta u Irkutskoj oblasti, u Istočnom Sibiru, za isporuke na domaćem tržištu (preko Habarovska do Vladivostoka) i dalje za izvoz u Kinu.

Takozvana istočna trasa gasovoda predviđa isporuku 38 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje u Kinu u periodu od 30 godina.

U maju 2014. godine Gazprom i Kineska nacionalna naftna korporacija (CNPC) potpisali su odgovarajući ugovor o prodaji i kupovinama. Gazprom je 29. oktobra saopštio da je završio punjenje gasovoda Snaga Sibira.

Gas iz polja Čajanda je stigao do pogranične gasne merne stanice na području grada Blagovešćensk, što znači da je taj deo trase gasovoda spreman za početak isporuke gasa u Kinu, navodi Tas.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.