NavMenu

Satelit snimio svako spaljeno strnjište - Slede opomene, pa sankcije

Izvor: Agroklub Utorak, 22.10.2019. 14:08
Komentari
Podeli
(Foto: Reginal/Pixabay)
Država je ovoga puta odlučna da se obračuna sa poljoprivrednicima koji pale žetvene ostatke. Sateliti su sve snimili, uslediće opomene, a potom i sankcije.

Obilazeći poljoprivrednike u bečejskoj opštini resorni ministar Branislav Nedimović rekao je da na osnovu satelitskih snimaka pouzdano zna na kojim parcelama je u minulom periodu paljeno strnjište. On je najavio da će odgovorni biti prvo upozoravani, a potom i sankcionisani.

Njive koje gore, česta su slika ovih dana širom Srbije. Poljoprivrednik u Bačkom Gradištu Đorđe Gucunski kaže da parcele uglavnom pale siromašni poljoprivrednici koji nemaju mašine koje bi kvalitetno usitnile biljne ostatke nakon žetve ili berbe.

- Te njive uglavnom pale socijalni slučajevi, pa je bilo predloga da sankcije prema njima budu rigoroznije - da izgube socijalna primanja. Mi smo svesni da to nije lako da se reši. Tu postoji i tehnički problem. Neki paori nemaju dobru mehanizaciju koja bi mogla da te ostatke dobro usitni i zaore - istakao je.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević poručuje poljoprivrednicima da kroz mnogobrojne konkurse koje raspisuje pokrajinska i republička administracija mogu doći u posed savremene priključne mehanizacije i da nema opravdanja za paljenje strnjišta.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da na osnovu snimaka Evropske satelitske agencije tačno zna šta se radi na svakoj njivi u Srbiji.


- Svaka četiri dana Srbiju preleti satelit i mi u svakom trenutku znamo šta se dešava sa zemljištem. Kako državnim poljoprivrednim tako i onim u privatnom vlasništvu. Vrlo brzo ću izaći sa rezultatima u kojoj lokalnoj samoupravi imamo najviše zapaljenih parcela, a u kojim su se poljoprivrednici ponašali odgovorno - istakao je.

Ministar Nedimović je rekao da poljoprivrednici moraju da nadgledaju svoje parcele i da su odgovorni ako je na njima izgorelo strnište bez obzira na to što ga oni nisu zapalili. Za sada nije mogao da precizira koje će to biti kaznene odredbe i koliko će kazne biti rigorozne pošto bi o tome trebalo da se usaglasi više ministarstva i Vlada na kraju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Kineska kompanija Lianbo kod Novog Sada otvorila fabriku delova za motore automobila - Prva investicija u Evropi

Kineska kompanija Jiangsu Lianbo Precision Technology, koja od 2011. godine proizvodi metalne delove (rotore i statore) za sve vrste motora u automobilskoj industriji, pustila je danas u rad svoju prvu fabriku u Evropi, u industrijskom parku CTPark Novi Sad East koji se nalazi na kaćkoj petlji. U prvoj fabrici ove renomirane kineske kompanije u Srbiji, koja se prostire na površini od 14.000 m2, biće zaposleno do 500 ljudi, a vrednost

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.