NavMenu

U Beogradu počeo seminar "Konkurencija i javne nabavke" - Cilj jačanje konkurencije i ušteda javnog novca

Izvor: Beta Ponedeljak, 14.10.2019. 14:40
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: igorstevanovic/shutterstock.com/)Ilustracija
U Beogradu je počeo petodnevni seminar domaćih i međunarodnih stručnjaka "Konkurencija i javne nabavke".

Na seminaru se razgovara o obezbeđivanju konkurencije, o otkrivanju dogovora o nameštanju tendera, a cilj je da postupak javnih nabavki bude transparentniji, konkurencija jača i da bude veće uštede u budžetu iz kojeg se plaćaju nabavke.

Predsednica Odbora Skupštine Srbije za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, Aleksandra Tomić, rekla je da i nezavisne institucije, sudstvo i javnost moraju imati kontrolu nad javnim nabavkama.

- U svakoj zemlji, država je pojedinačno gledano najveći kupac i najveći ekonomski akter, a javne nabavke su, pored penzija, prva ili druga stavka u izdacima većine od njih, i zato je važno kako se koriste sredstva građana - kazala je ona.

Ukazala je i da za svaku državu raspisivanje javnih nabavki može biti pogodno tlo za necelishodno trošenje javnih sredstava nameštanjem ponuda.

Tomić je istakla da je zbog toga važno da sve zainteresovana strane učestvuju u donošenju propisa koji regulišu tu oblast, kako ne bi bilo "rupa u zakonu".

Kazala je da se u praksi pokazalo da se moraju uspostaviti novi modeli javnih nabavki u kulturi, prosveti i zdravstvu.

Politika zaštite konkurencije i javnih nabavki u Srbiji, kako je istakla, mora da bude konzistentna, da se sprovodi dosledno i da se spreči svako izigravanje zakona, što će omogućiti i dodatni priliv direktnih stranih investicija.

Predsednik Komisije za zaštitu konkurencije Miloje Obradović naveo je da po Zakonu o zaštiti konkurencije, nameštene ili lažirane ponude pri javnim nabavkama spadaju među najteže povrede konkurencije - takozvano kartelsko dogovaranje.

- Nadležnost Komisije, propisana Zakonom o zaštiti konkurencije, povezana s postupkom javnih nabavki postoji samo kada između ponuđača postoji zabranjeni dogovor o ponudama koje će podneti ili neće podneti naručiocu - rekao je Obradović.

Podseto je da je u Srbiji pokrenut "sistem nenajavljenih uviđaja", najefikasniji za otkrivanje kartela.

Kao dodatnu vrednost naveo je što će unaprediti modalitete povezivanja i saradnje među nacionalnim institucijama u Srbiji koje se bave javnim nabavkama i zaštitom konkurencije.

Zamenik direktora Agencije za borbu protiv korupcije Dejan Damnjanović istakao je da su javne nabavke u Srbiji jedna od najranjivijih oblasti podložnih korupciji.

Izrazio je nadu da će projekat koji se sprovodi doprineti da se poveća transparentnost u postpuku javnih nabavki.

Rukovodilac Grupe za međunarodnu saradnju Uprave za javne navke Stefan Otašević je kazao da bi pi predlogu novog zakona o javnim nabavkama, trebalo bi da bude pojednostavljenja procedure i smanjenja troškova, te bi ponuđači imali više interesa da učestvuju u javnim nabavkama, s manje troškove i uz lakše podnošenje ponuda.


Naveo je da bi novi zakon time trebalo da doprinese povećanju konkurencije.

Tako je predviđeno da se uvede "obavezna izjava ponuđača" koju će morati da dostavlja pri podnošenju ponude, dokazućii ispunjenost uslova, te neće morati da prikupljaju sve dokaze u ranoj fazi postupka, već kasnije, prilikom dodele ugovora.

Unapređenju konkurecije će doprineti novi portal koji će pratiti odredbe novog zakona, da bi se doprinelo transparentnosti i olakšalo ponuđačima da ponude podnose u elektronskom obliku.

- Postoji tendencija pada broja ponuda u postupcima javnih nabavki. Prosečan broj ponuda po javnoj nabavci bio je 3,2, a u prvih šest meseci ove godine u proseku je bilo 2,2 ponude po postupku javne nabavke - kazao je Otašević i time objasnio što je Uprava za javne nabavke stavila akcenat na unapređenje konkurencije.

Seminar "Konkurencija i javne nabavke" zajednički realizuju Komisija za zaštitu konkurencije Srbije i telo za zaštitu konkurencije Italije, kao parnter u okviru Tvining projekta "Dalji razvoj zaštite konkurencije u Srbiji", koji EU finansira s milion evra, a biće sproveden za 24 meseca.

Cilj tog projekta je da se da doprinese usklađivanju domaćih i propisa EU o zaštiti konkurencije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.09.2024.  |  Industrija, Građevina

U Futogu će se graditi reciklažno dvorište na preko 18.000 kvadrata - Drugo od planirana tri u Novom Sadu

Grad Novi Sad Lokalnim planom upravljanja otpadom za period 2023-2032. godine namerava da izgradi tri reciklažna dvorišta - prvo je već realizovano u sastavu buduće regionalne deponije, potom u Futogu i u Petrovaradinu. Na javnom uvidu nalazi se urbanistički plan za izgradnju kompleksa reciklažnog dvorišta u Futogu, na površini od 18.331,12 m2. Na lokalitetu se trenutno nalazi nelegalna deponija smeća, dok je manji deo parcele prekriven

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.