Izvor: eKapija | Sreda, 18.09.2019.| 08:57
Izdvojite članak Odštampajte vest

Prvi korak ka izgradnji novog stadiona Karađorđe u Novom Sadu - Rekonstrukcija skuplja od gradnje

Izgled novog sadiona prema postojećem idejnom projektu (Foto: FK Vojvodina)
Odbornici Skupštine Novog Sada usvojili su odluku kojom se pristupa izradi izmena i dopuna Plana generalne regulacije na lokalitetu stadiona Karađorđe sa neposrednim okruženjem.

Ovo je prvi korak ka donošenju urbanističkih dokumenata, kojima će se regulisati izgradnja budućeg stadiona Karađorđe na mestu sadašnjeg. U dokumentu koji se našao pred odbornicima ima nekoliko detalja - definisano je da se stadion gradi na istom mestu na kojem se nalazi i sadašnji, navodi se da bi rekonstrukcija bila skuplja od izgradnje novog, ali ne stoje procene o tome koliko bi mogla da košta rekonstrukcija, odnosno izgradnja novog objekta.

Novi stadion neće imati atletsku stazu, s obzirom na to da se planira izgradnja Atletskog centra na Jugovićevu, pa će budući Karađorđe biti manjeg gabarita od postojećeg i biće namenjen isključivo fudbalu. Ipak, kapacitet mesta će se povećati, pa će ih biti od 16.800 do 19.000.

Na krovu je planirano postavljanje solarnih panela, korišćenje geotermalne energije, smanjenje reflektorskog osvetljenja terena u odnosu na postojeći stadion, "što sve govori u prilog kvaliteta i potrebe gradnje novog stadiona". Osnovna namena mora da bude javna sa pratećim poslovnim ili komercijalnim sadržajima, u funkciji sportskog objekta, piše 021.rs.

Podsetimo, čelnici FK Vojvodina najavili su da će se u Novom Sadu graditi novi stadion. Biće to investicija vredna 25 mil EUR, gradiće se uz podršku Republike Srbije, na istom mestu na kojem se nalazi sadašnji objekat, najavljeno je krajem juna.

Idejni projekat za izgradnju stadiona Karađorđe već postoji, rekli su iz uprave kluba, a u posebnoj vesti pogledajte kako je predviđeno da izgleda novi stadion u Novom Sadu.

Tenderi će, prema najavama početi na jesen, odnosno krajem septembra.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.