NavMenu

U Hrvatskoj se sada može električnim automobilom od granice do mora

Izvor: Balkan Green Energy News Nedelja, 14.07.2019. 15:13
Komentari
Podeli
(Foto: Mike Flippo/shutterstock.com)
Hrvatska elektroprivreda (HEP) pustila je u rad 16 punjača za električna vozila na autoputevima. Ti punjači su po prvi put omogućili vožnju električnim automobilom od granice sa Slovenijom i Mađarskom do Jadranskog mora, a Republici Hrvatskoj priključak na mrežu punjača za električna vozila na Transevropskoj saobraćajnoj mreži (TEN-T), saopštio je HEP.

U novih 16 punjača HEP-a ubraja se brzi punjač u Brinju, snage 50 kW, postavljen u sklopu projekta NEXT-E. Kao i ostali HEP-ovi punjači na autoputevima, podržava punjenje svih dostupnih i nadolazećih tipova električnih vozila na tržištu, prenosi portal Balkan Green Energy News.

HEP-ovi punjači na autoputevima pružaju uslove za dalji razvoj hrvatskog turizma omogućujući sve brojnijim vlasnicima električnih automobila iz evropskih zemalja komforan i nesmetani dolazak do svih turističkih destinacija u Hrvatskoj, navodi se u saopštenju.

U okviru međunarodnih projekata, HEP će postaviti ukupno 57 punjača na hrvatskim autoputevima i ostalim saobraćajnicama. Završetkom u ovom trenutku aktivnih projekata, HEP-ova mreža, zajedno sa već instaliranim punjačima u hrvatskim gradovima, imaće više od 100 punjača, izjavio je predsednik Uprave Hrvatske elektroprivrede Frane Barbarić.

Od prvih 16 HEP-ovih punjača na autoputevima, 12 ih je postavljeno u saradnji sa naftnom kompanijom INA, a nalaze se na odmorištima Ljubeščica, Vukova Gorica, Brinje i Lepenica Sjever, kao i na tačkama ulaska/izlaska sa autoputeva u Goričanu i Sesvetskom Kraljevcu. Preostala četiri punjača nalaze se u Vrbovskom, Čavlama, Delnicama i Fužinama, u neposrednoj blizini autoputa A6. Ukupno će više od 30 punjača za električne automobile na autoputevima u pravcu mora, ali i u pravcu Lipovca na kontinentu, biti instalirano na odmorištima pored maloprodajnih mesta kompanije INA.


Punjači na autoputevima deo su ukupnog razvojnog projekta eMobilnosti, koji je HEP pokrenuo prateći EU direktivu o uspostavljanju infrastrukture za alternativna goriva. Direktiva do kraja 2020. godine predviđa dostupnost punjača na svakih 50 kilometara autoputeva, u svim aglomeracijama s više od 20.000 stanovnika, u svim morskim, vazdušnim i lukama unutrašnje plovidbe, kao i na železničkim stanicama.

Projekt eMobilnosti važan je i za ostvarenje nacionalnih ciljeva dekarbonizacije transporta u sklopu sprovođenja nacionalne energetsko-klimatske politike usmerene smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte, navodi se u sapštenju.

Investicije u postavljanje HEP-ovih punionica na autoputevima sufinansiraju se iz fondova Evropske unije u sklopu projekata EAST-E i NEXT-E. U sklopu tih projekata, HEP sa partnerima iz Češke, Slovačke, Slovenije, Mađarske i Rumunjske surađuje u stvaranju nove mreže sa 309 punjača, koja će omogućiti nesmetanu vožnju električnim automobilom kroz šest država centralne Evrope.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.09.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Američki proizvođač punjača za električna vozila preuzeo još jednu srpsku firmu

Beam Global, vodeći provajder inovativnih i održivih rešenja za punjenje električnih vozila i energetsku bezbednost, objavio je zatvaranje akvizicije srpske kompanije Telcom. Telcom, firma sa sedištem u Beogradu, od 1990. godine razvija i proizvodi specijalizovane energetske elektronike uključujući invertore, kontrolere punjenja, napajanja i LED osvetljenje. Telcom je kupljen za 815.298 EUR, od čega je 385.298 EUR

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.