NavMenu

Svetske cene hrane snižene u junu

Izvor: Tanjug Četvrtak, 04.07.2019. 11:06
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: nata-lunata/shutterstock.com)Ilustracija
Svetske cene hrane blago su opale u junu, zbog pojeftinjenja mlečnih proizvoda, čime je okončan njihov petomesečni uzastopni rast, saopštila je Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO).

FAO je zadržala na prošlomesečnom nivou svoju prognozu svetske proizvodnje žitarica za 2019. godinu, odnosno na 2,68 milijardi tona, što je za 1,2% više u odnosu na nivo proizvodnje iz 2018., prenosi agencija Reuters.

Cenovni indeks FAO, koji meri mesečne promene cena za korpu proizvoda (žitarica, uljarica, mlečnih proizvoda, mesa i šećera), u junu je iznosio prosečnih 173 poena u odnosu na najviše revidiranih 173,5 poena iz maja. Indeks za maj je iznosio 172,4 poena.


Indeks cena mleka pao je za 11,9% u odnosu na majsku vrednost, ali je još uvek za 9,4% veći u odnosu na početak godine.

Cene povrća su, takođe, skliznule za 1,6% na mesečnom nivou.

S druge strane, cene žitarica su skočile za 6,7% u odnosu na maj, meso je poskupelo za 1,5%, a šećer za 4,2% poručuju iz FAO.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Spojena pruga od Novog Sada do Subotice - Redovni saobraćaj krajem godine

U Bačkoj Topoli je spojen poslednji deo koloseka na pruzi Novi Sad-Subotica, čime je završeno postavljanje novih šina na glavnoj deonici, saopštila je Vlada Srbije. Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević je naveo da će se do kraja ove godine od Beograda do Subotice ovom prugom putovati za 80 minuta. Ceremoniji su prisustvovali i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ambasador

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.