NavMenu

Jabuke iz Hercegovine stigle i do Maldiva

Izvor: eKapija Ponedeljak, 17.06.2019. 10:23
Komentari
Podeli
Na 340 hektara u Popovom polju, između Trebinja i Ljubinja, prostiru se plantaže voća i vinove loze, od čega polovinu čine vinogradi, a drugu polovinu zasadi jabuke, kruške i trešnje. Istoimeno preduzeće, Popovo polje a.d. najveći deo zasada podiglo je 2009. godine i od tada se godišnje sukcesivno povećavala površina pod zasadima za nekih 30 do 50 hektara, pa se puna rodnost tek očekuje, kaže za eKapiju Dragiša Bašić, rukovodilac sektora za proizvodnju voća u Popovom polju.

- Tendencija širenja zasada se nastavlja i u narednom periodu, kao i do sada. Veliku pažnju posvetili smo izboru kvalitetnog sadnog materijala koji smo svakako usaglasili sa potrebama tržišta, ali i nadolazećim svetskim trendovima kada je u pitanju sveže voće. Odabir sorti se vršio, naravno, i u skladu sa klimatskim uslovima Popovog polja, čime dobijamo kvalitetan proizvod. Sadni materijal uvozimo većinom iz Francuske, Italije i Holandije - navodi Bašić.

Kako je ovih dana u toku sezona berbe trešanja, a po njoj su prepoznatljivi kako na lokalnom tako i na tržištu regiona, gajbe se pune nekim od najkvalitetnijih svetskih sorti koje imaju u zasadima, a to su kordia, carina, regina.

- Ni po čemu ne zaostaje ni sortiment jabuke, naravno, gde uspevamo da prvi u regionu beremo jabuku sorte gala, koja je izvanrednog kvaliteta - ističe Bašić.

Najveći deo proizvodnje u Popovom polju ide ka izvozu u zemlje Evropske unije - Holandiju, Italiju, Hrvatsku, ali i u Rusiju i u zemlje okruženja.

- Ponosni smo što su neke od naših sorti jabuka dospele i na egzotične destinacije, od kojih su jedna i Maldivi - kaže naš sagovornik.

Koji procenat će ići za izvoz a koji na domaće tržište, kaže, zavisi i od globalnih kretanja i fluktuacija na tržištu svežeg voća, ali je generalno izvoz veći od količine koja se plasira na domaće tržište.

Broj zaposlenih varira, a najveći je u sezoni berbe, kada angažuju i do 300 ljudi dnevno.

- Svakim danom ponuda kvalitetne radne snage je sve manja i je to jedan od gorućih problema, ne samo u sektoru poljoprivrede, već i u ostalim granama. Stalno usavršavanje i nadogradnja znanja i veština neophodna je mera uspešnog poslovanja i zato radimo na edukaciji kadrova, a ako je neophodno i na angažovanju dodatnih konsultanata.



Brend Volim voće

Kako bi u sektoru svežeg voća postali prepoznatljiv igrač, i na lokalu i u regionu, kreirali su i brend Volim voće, i pod tim imenom već imaju dobre rezultate i vidljivost.

- Za sada, kod kupaca nailazimo na pozitivne reakcije kada je u pitanju brend Volim voće, ali zasigurno da u budućnosti možemo daleko više uraditi na pozicioniranju i prepoznavanju brenda - navodi Bašić.

Kaže da razmišljaju i o formiranju linije na kojoj bi se pravili određeni proizvodi na bazi svežeg voća. U međuvremenu su pokrenuli i proizvodnju meda, čime su zadovoljni.

U planu je i da na nekoliko lokacija u Hercegovini otvore prodavnicu koja bi nudila sve ono što dolazi sa njihovih plantaža.

- Naši planovi su ambiciozni, pa u narednom periodu želimo da zaokružimo proces proizvodnje, uz proširenje skladišnih kapaciteta kao i modernizaciju procesa pakovanja - zaključio je Bašić za eKapiju.

Teodora Brnjoš
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Vesti

Kako "očistiti" vazduh u glavnom gradu - Može li Beograd da sledi primer Varšave

Da se Beograd, zajedno sa Sarajevom, Skopljem i još nekim gradovima Zapadnog Balkana često nalazi na vrhu liste po aerozagađenju to više nije nikakva novost - Beograd je čas prvi, čas treći, čas 17. na ovoj listi, ali da je u prvih 20 gradova sveta često, to znaju svi koji redovnije prate Air quality izveštaje. Međutim, i jedan od gradova u Evropskoj uniji je takođe do ove sezone jesen/zima često bio u vrhu ove liste, ali nakon

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.