NavMenu

(Investicioni klub) Program rada Fonda za zaštitu životne sredine Republike Srbije za 2005. godinu

Izvor: eKapija Ponedeljak, 03.10.2005. 08:38
Komentari
Podeli

U Službenom glasniku Republike Srbije broj 82/2005 od 27.09.2005 objavljen je program rada Fonda, koji obavlja poslove u vezi sa finansiranjem pripreme, sprovođenja i razvoja programa, projekata i aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine, energetske efikasnosti, korišćenja obnovljivih izvora energije i sl.

Pravo na korišćenje sredstava Fonda imaju pravna i fizička lica radi finansiranja zaštite vazduha, voda, zemljišta i šuma, klime, ozonskog omotača i sl. Posebno se podržavaju projekti sanacije odlagališta otpada i reciklaže, kao i podsticanje čistije proizvodnje, zaštita biodiverziteta, korišćenje obnovljivih izvora energije, povećanje energetske efikasnosti, podsticanje čistijeg transporta, kao i informisanosti o stanju životne sredine.

U Programu rada su dati kriterijumi i merila za ocenu investicionih zahteva, kao i uslovi za korišćenje sredstava Fonda.

U 2005. će se posebno ulagati u saniranje OTPADA, jer je upravljanje otpadom u Srbiji krajnje neadekvatno. Oko 7,5 mil stanovnika proizvodi godišnje oko 2,2 mil tona otpada, pre svega u gradovima. Procenjuje se da je šteta od nepropisnog upravljanja otpadom oko 1 % BDP-a.

Zato će se finanisirati SANACIJA ODLAGALIŠTA čvrstog komunalnog otpada i izgradnja REGIONALNIH DEPONIJA. Trenutno u Srbiji ima oko 180 zvanično registrovanih deponija, a neophodno je da se što pre pokrene akcija sanacije, zatvaranja i rekultivacija lokalnih i izgradnja regionalnih deponija. Nacionalna strategija upravljanja otpadom predviđa regionalno rešavanje odlaganja otpada, odnosno izgradnju 29 regionalnih deponija i 17 reciklažnih centara, uz uvažavanje principa da jedna regionalna deponija bude formirana lokaciju od najmanje 200,000 stanovnika.

Tu je i finansiranje POSTROJENJA ZA TRETMAN i konačno odlaganje INDSUTRIJSKOG i MEDICINSKOG OTPADA i sanacija odlagališta otpada. Procenjuje se da se u Srbiji godišnje proizvede oko 460,000 tona opasnog industrijskog i medicniskog otpada (otpadnih motornih ulja oko 106,000 tona, organsko vodenih emulzija oko 257,000 tona, medicinskog, PCB i ostalog organskog i neorganskog otpada oko 97,000 tona) Ne postoje postrojenja za tretman i odlaganje opasnog otpada, niti odgovarajući prostor za skladištenje. Kao prioritetno se postavlja izgradnja republičkog postrojenja za tretman opasnog hemijskog i medicinskog otpada, kao i deponije za solidifikovani ostatak nakon tretmana.

JONIZUJUĆE ZRAČENJE. Od ukupnog broja izvora jonizujućeg zračenja u Sbiji, oko 80% se koristi u medicini, oko 15% u industriji i oko 5 % u ostalim delatnostima. Nije uklonjeno oko 1800 izvora zračenja iz radioaktivnih gromobrana. Tu je i radioaktvni otpad privremeno smešten u Institutu za nuklearne nauke u Vinči. Na graničnim prelazima nema detektora za kontrolu jonizujućeg zračenja za kontrolu saobraćaja, što je takođe, predmet investiranja.

BIOLOŠKA RAZNOVRSNOST. Iako površina Srbije predstavlja svega 2% površine Evrope, na na njoj je zastupljeno 75% ekosistema Evrope (40% viših biljaka, 52% slatkovodnih riba, 75% ptica, 70% sisara) a zaštita te raznovrsnosi će se finansirati iz ovog Fonda.

Finanisraće se i razvoj nacionalnog plana upravljanja JESETARSKIM VRSTAMA, imajući u vidu ugroženost jesetarskih vrsta zbog ribolova, dok brojnost populacije rapidno opada. Obaveznost investiranja je uslovljena i potpisanim sporazumima između ribarskih uprava CITES-a iz Bugarske, Rumunije, Ukrajine i SCG.

Ako Vam je potrebno više detalja vezanog za ovaj program, kontaktirajte nas na vesti@ekapija.com

Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.09.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Odabrani izvođači za transformaciju bivše Glavne železničke stanice u Beogradu u Istorijski muzej Srbije - Posao vredan 16,2 mil EUR

Istorijski muzej Srbije izabrao je izvođače za rekonstrukciju, adaptaciju i sanaciju Glavne železničke stanice u Beogradu i promenu namene u objekat Istorijskog muzeja. Posao je dodeljen grupi ponuđača koju čine kompanije M enterijer gradnja, Securiton, EX ING B and P, Geotaur, sa podizvođačima Termo and Cold, Pavel ING i Termoinženjering, a vrednost ugovora je 1,9 milijardi dinara, odnosno oko 16,2 mil EUR, sa PDV-om. Na tender su

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.