NavMenu

Katastar zelenih javnih površina na području Novog Sada čeka da se definiše metodologija za njegovu izradu

Izvor: Novosti Ponedeljak, 10.06.2019. 16:48
Komentari
Podeli
(Foto: Aleksandra Kekić)
Katastar zelenih javnih površina na području Novog Sada, kojih po nekim procenama ima oko 430 hektara, još nije sačinjen. Kako kažu u Gradskoj upravi za zaštitu životne sredine, pre nešto šro se uradi neophodno je definisati metodologiju za njegovu izradu.

Programom budžetskog fonda za zaštitu životne sredine za 2017. godinu bila je planirana revizija metodologije za izradu katastra zelenila na javnim površinama i pilot-projekat izrade katastra zelenila za Spomenik prirode Kamenički park. Do realizacije nije došlo, jer za raspisanu javnu nabavku nije bilo ponuđača.

Revizija bi trebalo da ranije započetoj izradi metodologije obezbedi funkcionalnost.

- Iz budžetskog fonda prošle godine, sa 3,5 miliona dinara finansiran je projekat "Digitalna bioekološka osnova Futoškog parka", kao deo katastra zelenih površina u Novom Sadu. Ti rezultati trebalo bi da omoguće dalji razvoj metodologije. Rok za realizaciju ovog projekta je septembar ove godine - rekli su u Gradskoj upravi za zaštitu životne sredine.


Međutim, ne postoji jedinstvena metodologija za definisanje kategorija, kao ni utvrđeni standardi i normativi za kategorizaciju. Metodologija bi trebalo da obezbedi smernice za izradu katastra, a naročito da predloži jedinstvenu kategorizaciju, definiše atribute za svaki tip i vrstu zelenila, predloži brz i efikasan način prikupljanja podataka o postojećem stanju i na koji način se oni ažuriraju, kao i da obezbedi kompatibilnost sa postojećim informacionim sistemima. Osim toga, i da odredi koji se prostor obuhvata i faze prikupljanja podataka.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

20.09.2024.  |  Građevina

Investitor iz Beograda u Šapcu gradi zgradu sa dva stana na tri etaže

U Mačvanskoj ulici na broju 34 u Šapcu gradiće se zgrada spratnosti P+2+Ps. U objektu je predviđeno ukupno dva stana, i to jedan stan na prvoj etaži, i jedan stan na drugom i povučenom spratu. Dvosoban stan na prvom spratu ukupne je površine 61,11 m2 i sastoji se od hodnika, dve spavaćesobe, kupatila, dnevne sobe sa kuhinjom i trpezarijom i terase. Drugi sprat je rezervisan za jednu stambenu jedinicu koja se prožima i na etažu

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.