NavMenu

Ne paničite zbog komaraca, evo kako da se zaštitite

Izvor: RTS Ponedeljak, 10.06.2019. 09:03
Komentari
Podeli
(Foto: Lab Photo/shutterstock.com)
Rizik od alergijske reakcije na ubod insekata ima 3% odraslih i jedan procenat dece. Koliko su insekti opasni i kako se zaštititi od uboda?

Alergolog Žikica Jovičić kaže da je virus Zapadnog Nila najčešći virus koji prenose komarci u Srbiji. Sporadično se pojavljuju slučajevi malarije i zika virusa. Ističe da virus mogu doneti putnici koji putuju na egzotične destinacije, ali da je situacija pod kontrolom.

To su infektivne bolesti i u slučaju zaraze treba se javiti infektologu. Kada su u pitanju alergijske reakcije, treba obratiti pažnju na neuobičajene simptome.

- Svi će lokalnom reakcijom reagovati na ubod ose, pčele ili stršljenja. Ako reakcija traje duže, preko 24 časa, i zahvati veći prostor, na primer ako otekne cela ruka, to treba da bude predmet pažnje, ili ako se pojavi sistemska reakcija na udaljenom mestu od mesta uboda - rekao je Jovičić ističući da je alergija na ubod komarca vrlo retka.

Navodi i da postoje mere koje treba primeniti da se ne bi desio ubod, pogotovo u predelu glave.

- Slatku hranu ne treba držati van nadzora, pogotovo kada su pitanju manja deca. Do uboda u predelu glave dolazi često kada se pije sok, jede grožđe. Lokalna reakcija na ubod u predelu glave je mnogo teža nego kod ekstremiteta. Ako se javi neki simptom po koži, nesvestica, otežano disanje ili gubitak svesti, treba hitno otići u najbližu zdravstvenu ustanovu.

Takođe, svi pacijenti koji znaju da su osetljivi treba odmah po ubodu da se jave u zdravstvenu stanicu, uz terapiju poput epi-pena koju treba da imaju sa sobom. Jovičić ukazuje da bi bilo dobro da oni koji imaju alergijske reakcije imaju narukvicu na kojoj je to zabeleženo, kako bi lekari u slučaju da osoba izgubi svest mogli brzo da reaguju.

Alergolog Jovičić navodi i da je važno da se ne paniči. Oni koji imaju manju reakciju treba da stave led na mesto uboda ili da namažu gelom ili uzmu antihistaminik i reakcija će proći. Ističe i da se ne treba boriti protiv insekata, proveravati kako izgleda med ili slično, jer se tako povećava mogućnost uboda.

Za one koji su alergični postoji imunoterapija. - Dugo traje, ali efekti su zadovoljavajući, 80 do 90% pacijenata izgubi reakcije. Treba da se javi, dijagnostikuje i krene sa takvim oblikom terapije - naveo je Jovičić.

I za kraj savet: Nositi manje svetlu odeću, ne stavljati slatkaste parfeme, prekriti ruke i proveriti obuću pre nego što u nju ugazimo.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

CLS: Gde je projekat mosta kod Ade Huje?

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je još u decembru 2019. dobila idejni projekat mosta na Adi Huji, koji je sa PDV-om plaćen oko 735.000 EUR, ali do današnjeg dana ništa nije urađeno, izjavio je Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu i nekadašnji gradski odbornik. - Da su nadležni odmah raspisali tender za izradu Projekta za građevinsku dozvolu i počeli sa prikupljenjem i drugih dozvola i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.