NavMenu

Energetski bilans Srbije za 2005-tu godinu - NAFTA

Izvor: eKapija Petak, 11.02.2005. 12:00
Komentari
Podeli

Ovaj bilans objedinjuje podatke o domaćoj proizvodnji i uvozu sirove nafte i naftnih derivata u okviru poslovanja JP NIS i ostalih - privatnih uvoznika - trgovaca naftnih derivatima.

 

Proizvodnja sirove nafte odnosi se na proizvodnju u Srbiji i Angoli, ali se bilansira samo domaća proizvodnja (dakle samo ono što se proizvelo unutar državinh granica), odnosno proizvodnja u Angoli nije obuhvaćena ovim bilansom (prema metodologiji EUROSTATA, energenti koji ne „prelaze" državnu granicu se ne uključuju u nacionalni bilans).

 

Domaća proizvodnja sirove nafte plainrana za 2005. godinu iznosi 0.647 M. tona, a to je za 3% manja od proizvodnje u 2004. godini (0.670 M. tona).

 

Planirani uvoz sirove nafte od 3.533 M. tona je za 7% veći od uvoza u 2004. godini (3.298 M. tona), a utvrđen je saglasno potrebama za naftnih derivatima u sektorima potrošnje energije.

 

Raspoloživa sirova nafta za preradu u rafinerijama je sirova nafta iz domaće proizvodnje, uvoza i iz zaliha sirove nafte.

Za preradu u rafinerijama koriste se raspoloživa sirova nafta i poluproizvodi, od čega se preradom dobiju naftni derivati, a jedan manji deo odlazi na sopstvenu potrošnju i gubitke u preradi.

 

Raspoloživi derivati za potrošnju su količine koje se dobiju bilansiranjem naftnih derivata dobijenih preradom u rafinerijama i neto uvoza.

 

Potrošnja naftnih derivata deli se na energetsku i neenergetsku potrošnju. Planirana neenergetska potrošnja u 2005. godini, iznosi 0.764 M. tona, što je za 9 % veća od procenjene potrošnje u 2004. godini (0.701 M. tona derivata nafte). U strukturi energetske potrošnje posebno je izdvojena potrošnja energenata za transformacije u termoelektranama, termoelektranama-toplanama, industrijskim energanama, toplanama i kotlarnicama. Međutim, zbog nepouzdanih podataka o proizvedenoj toplotnoj energiji u toplanama, kotlarnicama i industrijskim energanama, energenti za transformacije u ovim postrojenjima su iskazani u strukturi finalne potrošnje po sektorima. Dakle za finalnu potrošnju u 2005. godini planirano je 2.875 M. tona naftnih derivata, što je za 4% više neto u 2004. godini (2.767 M. tona).

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

CLS: Gde je projekat mosta kod Ade Huje?

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je još u decembru 2019. dobila idejni projekat mosta na Adi Huji, koji je sa PDV-om plaćen oko 735.000 EUR, ali do današnjeg dana ništa nije urađeno, izjavio je Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu i nekadašnji gradski odbornik. - Da su nadležni odmah raspisali tender za izradu Projekta za građevinsku dozvolu i počeli sa prikupljenjem i drugih dozvola i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.