NavMenu

Prave planove i vraćaju dugove - jedan od najvažnijih projekata u Grockoj navodnjavanje

Izvor: Danas Ponedeljak, 03.08.2009. 09:32
Komentari
Podeli

Više od 85 hiljada žitelja opštine Grocka, prema rečima predsednika ove opštine Radovana Todorovića, svakodnevno se bori sa osnovnim životnim potrebama, počev od nerešene infrastrukture, kanalizacije, pijaće vode, struje, telefona, a da se i ne govori o socijalnim potrebama.

- Kada je reč o asfaltiranju dotrajalih puteva, to je pod ingerencijom Grada i za sada se to odvija u najboljem redu, međutim još je mnogo ulica koje nisu asfaltirane i čekaju na red. Opština trenutno vraća dugove prethodne vlasti, ali osim toga radimo i na pripremi projekata koji će se uglavnom realizovati tokom sledeće godine. U kontaktima sa Gradom shvatili smo da ako ih nemamo već pripremljene, ne možemo da se nadamo ulaganju i investicijama - kaže Todorović.

Jedan od najvažnijih projekata, koji je u pripremi, jeste navodnjavanje. Budući da je ova opština voćarski kraj, navodnjavanje će se vršiti "kap po kap", tako što će parcele biti povezane sa Dunavom, odakle će se direktno napajati. Sa ovim poslom će se početi na proleće, a to će doprineti većim i kvalitetnijim prinosima. Sa tim u vezi je i organizacija otkupa. Sistem je trenutno veoma neorganizovan, proizvodi propadaju, a poljoprivrednici ne mogu sami da se izbore sa tim problemom.

- Trenutno radimo na bunaru u Zaklopači, koji ćemo sigurno završti ove godine, a rebalansom budžeta rasporedili smo novac za još jedan bunar u Grockoj. To je veoma važno za naše građane, budući da se dešava da nemaju vodu po tri - četiri dana. U toku je i projekat "Za čistiju Grocku", koji ćemo sprovesti u okviru akcije "Za čistiji Beograd". Naše lokalno komunalno preduzeće ne može da se izbori sa svim divljim deponijama koje se nalaze na našoj teritoriji. Jednu danas počiste, a sutra se već pojavi druga deponija. Stoga ćemo pojačati inspekcijske kontrole, a edukovaćemo i građane tako što ćemo bukvalno ići od kuće do kuće. Na očišćenim deponijama uskoro ćemo posaditi cveće - obećava prvi čovek Grocke.

Član Opštinskog veća Vladimir Lukić kaže da je novim statutom Grad prebacio određene nadležnosti na opštinu Grocka.

- Na području opštine imamo šest matičnih osnovnih škola, sa 17 objekata, i jednu srednju. U prvoj polovini godine sporadično smo finansirali neke od potreba škola, dok smo tokom ovog raspusta započeli velike poslove, čiji bi najveći deo trebalo da bude završen tokom avgusta. Takođe, pokrenuli smo i inicijativu za izgradnju nove škole u Boleču, koja bi primila i decu iz Ritopeka, dok je Grad već započeo radove na izgradnji škole u Kaluđerici. Stvoreni su uslovi i za izgradnju predškolske ustanove u ovom naselju - navodi Lukić.

On je dodao da kada je reč o najmlađima, kapaciteti predškolskih ustanova daleko su od potrebnih. Samo u Vinči ima mesta za oko 300 mališana, a na listi čekanja je njih 600.

(Napomena:tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Danas" od 03.08.09.)


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina

Nova privredna zona u Prokuplju sprema se za investitore - Počela gradnja trafostanice

U privrednoj zoni u Prokuplju počela je izgradnja trafostanice TS35/10kV "Prokuplje 5", snage 2×8 MVA. Investitor i finansijer je Elektrodistribucija Srbije, a vrednost je 274 miliona dinara, bez PDV-a. Rok za završetak ovih radova, sa tehničkim pregledom i ishodovanjem upotrebne dozvole, je 9. jul 2025. godine. - Industrijska zona u Prokuplju i zvanično je u registru republičke Razvojne agencije i sada su na potezu potencijalni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.