NavMenu

Uspeh srpske vinarije u Opatiji

Izvor: Vino.rs Utorak, 30.04.2019. 09:41
Komentari
Podeli
(Foto: Refat/shutterstock.com)
Vinska slika Kvarnera ubrzano se menja, a jedan od pokazatelja je i sve veći broj vinskih festivala u tom delu Hrvatske. Najmlađi među njima Kvarner Wine Fest održan je po drugi put u Opatiji 26. i 27. Aprila u centru Gervais.

U moderno opremljenom prostoru vina i lokalne delikatesne proizvode predstavilo je pedesetak izlagača, uglavnom iz Hrvatske, kao i iz nekoliko okolnih država, među kojima je bila i organska vinarija Plavinci iz Srbije.

- Zadovoljan sam kako je publika prihvatila moja vina, Ćilibar je uglavnom izazivao komentare tipa: lepo, interesantno, drugačije. Bio sam iznenađen odličnim prijemom rozea Ramonda, iskreno našim najslabijim vinom, ali koje očigledno aromatskim profilom odgovara lokalnim ukusima. Konačno, Indigo je, mislim, bio apsolutni hit festivala. Ne mali broj ljubitelja vina mi je rekao kako je to najbolje crveno vino koje su tu probali, a na kraju, kada je ostala samo jedna boca, stajali su u redu za poslednju kap – kaže Branislav Anđelić, vlasnik vinarije Plavinci, uz primedbu da je očekivao da među posetiocima bude i ugostitelja, hotelijera i distributera, ali da je to izostalo.

Ono što nije izostalo bila su dobra i zanimljiva vina uglavnom manjih proizvođača. Od onih lokalnih, s Kvarnera, gde je vinarija Pavlomir sigurno među vodećima, a zatim i Vina Toljanić-Gospoja i Kuća vina Ivan Katunar, obe s ostvra Krk, i gde je glavni vinski adut lokalna sorta žlahtina.

Kada smo kod lokalnih sorti, vinarija Florijanović iz Moslavine spada među najuspešnije promotere vina od sorte škrlet, a iz Srednje Dalmacije stigao je zanimljiv pošip s etiketom vinarije Milan iz okoline Trogira.


Posebna zanimljivost bila su vina bosanske vinarije Pajić, s obronka Majevice u distriktu Brčko, još jedan primer kako se vinska scena regiona nezaustavljivo širi i tamo gde vino nikada nije bilo prisutno.

Kako to često biva na ovakvim manifestacijama, posebna priča su vinari iz Istre s malvazijama i teranima, a ovde je ulogu ambasadora te najpoznatije hrvatske regije imalo nekoliko manjih ili mladih vinarija: Fuhtar, Valenta, San Martino vino, Pervino, Matić vina, OPG Dario Sirotić...

Ovom prilikom bi valjalo spomenuti i odlična penušava vina slovenačke vinarije Klet Brda, mađarsku Duzsi Tamas, te hercegovački Zadro, koji je pre dve godine iznenadio čitav vinski svet osvojivši čak dva Regionalna trofeja na Decanteru za vina od blatine i žilavke.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.09.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Odabrani izvođači za transformaciju bivše Glavne železničke stanice u Beogradu u Istorijski muzej Srbije - Posao vredan 16,2 mil EUR

Istorijski muzej Srbije izabrao je izvođače za rekonstrukciju, adaptaciju i sanaciju Glavne železničke stanice u Beogradu i promenu namene u objekat Istorijskog muzeja. Posao je dodeljen grupi ponuđača koju čine kompanije M enterijer gradnja, Securiton, EX ING B and P, Geotaur, sa podizvođačima Termo and Cold, Pavel ING i Termoinženjering, a vrednost ugovora je 1,9 milijardi dinara, odnosno oko 16,2 mil EUR, sa PDV-om. Na tender su

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.