NavMenu

Voćari će morati da traže nova tržišta, pošto Rusija proizvodi sve više jabuke

Izvor: RTV Ponedeljak, 22.04.2019. 11:56
Komentari
Podeli
Posle nekoliko meseci zastoja, izvoz jabuka u Rusiju je krenuo. Ipak, situacija u voćarstvu nije najsjajnija. Ulaganja po hektaru su velika, dosta ploda odlazi u treću klasu, što ugrožava opstanak voćara.

- Ukoliko se ova situacija sa izvozom ponovi i u narednim godinama, to će biti ogroman problem - tvrdi voćar Vaso Lješković iz Vrbasa.

Prema nekim podacima, Rusija je trenutno na devetom mestu u svetu po proizvodnji jabuke, uz očekivanja da će za nekoliko godina dospeti u prva tri mesta, kada je reč o proizvodnji, ali i izvozu. Upravo zbog toga, voćari će morati da potraže i neka nova tržišta. Osim toga, potrebno je i stalno poboljšanje kvaliteta jabuke.

Poslednjih deset godina dešavaju se i velika izmrzavanja voćaka. To je slučaj i ove godine.

- Velika su izmrzavanja kod jabuke, posebno kod sorti koje cvetaju ranije, kao što je ajdared. Zbog toga je neophodna rejonizacija, kako bi se dala preporuka u kojim agro-ekološkim uslovima voćne vrste daju najbolje rezultate. Ako se u deset godina u ravničarskom delu Vojvodine desilo izmrzavanje, možete da zamislite kolike su štete - rekao je prof. dr Zoran Keserović sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.


Dodao je da su do sada urađene analiza zemljišta i klimatskih podataka, a radi se analiza izmrzavanja pojedinih voćnih vrsta i sorti, koje su takođe bitne:

- Ova godina je pokazala da u ravničarskom delu ne bi trebalo saditi neke sorte jabuke koje su sklone izmrzavanju, kao što su ajdared, jonagold i crveni delišes, nego na većim nadmorskim visinama.

Rejonizacija bi trebalo da bude završena tokom 2020. godine, kako bi svi voćari imali tačan pregled koje sve voćne vrste treba gajiti na određenom području, što će doprineti razvoju voćarstva u Srbiji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Zdravstvo

Nova bolnica u Boru imaće helidrom, najmanje 340 kreveta, onkološka i toksikološka odeljenja, 8 operacionih i dve porođajne sale... - Raspisan tender za projektovanje

Opštinska uprava Bora raspisala je tender za izradi projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju nove Opšte bolnice u Boru, u Ulici Nikole Kopernika. Prema specifikaciji posla, kompleks nove bolnice će sadržati novoizgrađeni objekat Opšte bolnice okvirne bruto površine 20.000 m2 i infrastrukturne objekte (trafostanica, kotlarnica, objekat za tretman medicinskog otpada, objekat za skladište medicinskih gasova...), a podrazumevaće i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.