Izvor: eKapija | Ponedeljak, 15.04.2019.| 16:40
Izdvojite članak Odštampajte vest

Pećina Orlovača kod Pala otvorena za turiste

Ilisutracija (Foto: shutterstock.com/677183011)
Speleološki kompleks pećine Orlovača u Sumbulovcu kod Pala u subotu, 13. aprila, je otvoren za posete turista, prenosi Palelive.com.

Posete pećini planirane od utorka do subote u terminima od 9:00, 12:00 i 15:00 časova, a cena ulaznica iznosi od 2 do 4 KM ( od 1 do 2 EUR).

Stručni saradnik za kulturno-istorijska i prirodna dobra opštine Pale Mladen Samardžić rekao je novinarima da pećina Orlovača koja je duga 560 metara predstavlja spomenik prirode.

Samardžić je dodao da sve što rade u pećini i oko nje čine zbog očuvanja mikroklime i zaštite faune, prvenstveno slepih miševa i ostalih insekata od kojih su neki endemske vrste.

On je istakao da imaju odličnu saradnju sa Ministarstvom prosvete i kulture Republike Srpska koje je dalo predlog da svaka škola i turisti pri dolasku na Jahorinu obiđu pećinu Orlovača, a Zavod za zaštitu spomenika Srpske prošle godine dao je sredstva za istraživanja gornjeg platoa pećine.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da svaku letnju turističku sezonu počinju otvaranjem pećine za turiste.

- Ono što mi želimo da podržimo jeste sanacija lokalnog puta do pećine. Imamo ugovor od prošle godine koji nije realizovan, ali ove godine ponovo je odvojeno 20.000 KM (10.000 EUR), tako da opština uvek daje puno podršku ovakvim ili sličnim aktivnostima - istakao je Jugović.

Direktor Turističke organizacije Jahorina Igor Tošić rekao je da je ponuda grada Istočnog Sarajeva sve bogatija, što potvrđuje činjenica da je Ministarstvo trgovine i turizma Srpske proglasilo ovaj grad turističkim mestom.

- Pećina Orlovača je bitan faktor u popunjavanju letnje turističke ponude grada Istočnog Sarajeva. To je interesantna i atraktivna destinacija koja se nalazi u blizini magistralnog puta i nosi epitet jedne od najlepših pećina u BiH - istakao je Tošić.

Pećina Orlovača udaljena je od Pala 10, a od Sarajeva 15 kilometara. Sa svojim stalaktitima, stalagmitima i haktitima, retkim ukrasima oblikovanim hemijskim i mehaničkim delovanjem vode, spada u najlepše pećine u BiH.

Orlovača je izvanredan speleološki objekat u kome je pre 16.000 godina živeo pećinski medved, daleki predak mrkog medveda, a kosti pećinskog medveda pronađene su 400 metara od ulaza u pećinu.

Pećina je i stanište najugroženije grupe sisara u Evropi – slepog miša, preneo je Palelive.com.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.