NavMenu

Švajcarci tvrde da hip-hop muzika najbolje utiče na ukus sira

Izvor: eKapija Utorak, 26.03.2019. 18:01
Komentari
Podeli
(Foto: Africa Studio/shutterstock.com)
Izlaganje sireva neprekidnoj muzici moglo bi da pojača njihov ukus, a u tome bi hip-hop mogao da bude uspešniji od Mocarta, objavili su švajcarski naučnici.

Devet kolutova ementalera teških po 10 kilograma prošlog septembra smešteno je u zasebne drvene kutije kako bi se testirao uticaj muzike na njihov miris i ukus, piše portal AgroTV.

Pet kolutova izlagano je neprekidno muzici iz Mocartove "Čarobne frule", "Led Zeppelinovom" rok klasiku "Stairway to Heaven", hip-hop snimku grupe "A Tribe Called Quest" "We Got it From Here", Vrilovom tehno "UV", odnosno "Monolithu" grupe "Yello". Tri koluta sira izlagana su kontinuirano zvučnim talasima niske, srednje i visoke frekvencije, a posle kolut uživao je u tišini.

– Uočene su vrlo upečatljive razlike u intenzitetu ukusa i mirisa – objavili su naučnici s bernskog Univerziteta umetnosti pozivajući se na kulinarski žiri koji je testirao uzorke.

Najbolje je ocenjen uzorak izložen hip-hopu u smislu voćne note, a bio je i najintenzivniji u smislu mirisa i ukusa.

Švicarski kuvar i član žirija Benžamen Lužui kazao je da su razlike među sirevima bile uočljive u svakom pogledu. Proizvođač sireva Beat Vampfler kazao je da je analiza uzoraka sprovedena dva puta i u oba slučaja su rezultati bili podjednaki. Sledeća faza je izložiti pet do deset sireva hip-hopu i opet testirati uticaj te muzike u odnosu na sireve koji nisu izlagani muzici, piše portal AgroTV.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.09.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Odabrani izvođači za transformaciju bivše Glavne železničke stanice u Beogradu u Istorijski muzej Srbije - Posao vredan 16,2 mil EUR

Istorijski muzej Srbije izabrao je izvođače za rekonstrukciju, adaptaciju i sanaciju Glavne železničke stanice u Beogradu i promenu namene u objekat Istorijskog muzeja. Posao je dodeljen grupi ponuđača koju čine kompanije M enterijer gradnja, Securiton, EX ING B and P, Geotaur, sa podizvođačima Termo and Cold, Pavel ING i Termoinženjering, a vrednost ugovora je 1,9 milijardi dinara, odnosno oko 16,2 mil EUR, sa PDV-om. Na tender su

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.