Izvor: Beta | Utorak, 26.03.2019.| 14:32
Izdvojite članak Odštampajte vest

Apple TV Plus kao konkurencija Netflixu i Amazonu - IT gigant najavio i lansiranje kreditne kartice

(Foto: Pres Panayotov/shutterstock)
Apple je objavio da uvodi novi streaming servis, Apple TV Plus, koji će imati originalne serije i filmove i mogao bi da konkuriše Netflixu, Amazonu i kablovskoj televiziji. Kompanija je ovo objavila u svom sedištu u Kupertinu u Kaliforniji, na događaju kome su prisustvovale brojne poznate ličnosti uključujući Stivena Spilberga, Dženifer Aniston, Riz Viderspun i Stiva Karela.

iPhone je dugo bio Apple-ov glavni proizvod i glavni priliv novca, ali je njegova prodaja počela da opada. Kompanija se okrenula digitalnim pretplatama u nastojanju da ostvari novi rast, prenosi agencija AP.

Apple je takođe predstavio detalje o novom servisu pretplata za vesti - Apple News Plus i sopstvenu kreditnu karticu.

Pretplata za servis vesti će koštati 10 USD mesečno i uključuje oko 300 časopisa i jedan broj vodećih dnevnih listova, kao što su Wall Street Journal i Los Angeles Times. Apple je naveo da oglašivači neće pratiti korisnike u okviru te aplikacije, što ga razlikuje od Facebook i Google-a, druge dve velike onlajn platforme za vesti. Takođe je objavljeno da se pokreće kreditna kartica Mastercard nazvana Apple Card.

Međutim, najveća vest je njegov novi video servis. Apple je saopštio da će njihova aplikacija Apple TV obuhvatiti i različite striming usluge i tradicionalne kablovske pretplate. Apple-ova nova video usluga će, kako se očekuje, imati originalne televizijske emisije i filmove koji će da koštaju, prema izveštajima, više od milijardu dolara, što je daleko manje nego što Netflix i HBO potroše svake godine.

Proizvodnja popularnih televizijskih emisija i filmova koji mogu da se gledaju na svakom uređaju pretvorilo je Netflix u silu u Silicijumskoj dolini i u Holivudu. Apple je, ipak, ostao usredsređen na proizvodnju posebnih uređaja, iPhone-a, iPad-a, kompjutera i njegovog Apple TV streaming uređaj za televizije.

Suosnivač Apple-a Stiv Džobs počeo je da se bavi idejom izgradnje moćnog televizijskog poslovanja, ali nije uspeo pre svoje smrti 2011. godine. Njegovom nasledniku, generalnom direktoru Timu Kuku, trebalo je gotovo osam godina da pripremi taj program koji će kompanija sada pokušati da sprovede.

Neki analitičari smatraju da je Apple ušao u igru streaminga i pravljenja sopstvenog sadržaja jako kasno i da je Netflix postao merilo kako stvoriti i distribuirati sadržaje. Netflix je privukao 139 miliona pretplatnika širom sveta. Apple će imati i druge velike konkurente. Amazon je takođe postao snažan u streamingu video sadržaja, a Walt Disney kompanija pokreće svoj servis ove godine.

U okviru napora da brzo krene u ovom poslu, Apple je 2017. zaposlio dvojicu dugogodišnjih direktora Sony televizije, Džejmija Erlihta i Zaka Van Amburga.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.