NavMenu

Apple TV Plus kao konkurencija Netflixu i Amazonu - IT gigant najavio i lansiranje kreditne kartice

Izvor: Beta Utorak, 26.03.2019. 14:32
Komentari
Podeli
(Foto: Pres Panayotov/shutterstock)
Apple je objavio da uvodi novi streaming servis, Apple TV Plus, koji će imati originalne serije i filmove i mogao bi da konkuriše Netflixu, Amazonu i kablovskoj televiziji. Kompanija je ovo objavila u svom sedištu u Kupertinu u Kaliforniji, na događaju kome su prisustvovale brojne poznate ličnosti uključujući Stivena Spilberga, Dženifer Aniston, Riz Viderspun i Stiva Karela.

iPhone je dugo bio Apple-ov glavni proizvod i glavni priliv novca, ali je njegova prodaja počela da opada. Kompanija se okrenula digitalnim pretplatama u nastojanju da ostvari novi rast, prenosi agencija AP.

Apple je takođe predstavio detalje o novom servisu pretplata za vesti - Apple News Plus i sopstvenu kreditnu karticu.

Pretplata za servis vesti će koštati 10 USD mesečno i uključuje oko 300 časopisa i jedan broj vodećih dnevnih listova, kao što su Wall Street Journal i Los Angeles Times. Apple je naveo da oglašivači neće pratiti korisnike u okviru te aplikacije, što ga razlikuje od Facebook i Google-a, druge dve velike onlajn platforme za vesti. Takođe je objavljeno da se pokreće kreditna kartica Mastercard nazvana Apple Card.

Međutim, najveća vest je njegov novi video servis. Apple je saopštio da će njihova aplikacija Apple TV obuhvatiti i različite striming usluge i tradicionalne kablovske pretplate. Apple-ova nova video usluga će, kako se očekuje, imati originalne televizijske emisije i filmove koji će da koštaju, prema izveštajima, više od milijardu dolara, što je daleko manje nego što Netflix i HBO potroše svake godine.

Proizvodnja popularnih televizijskih emisija i filmova koji mogu da se gledaju na svakom uređaju pretvorilo je Netflix u silu u Silicijumskoj dolini i u Holivudu. Apple je, ipak, ostao usredsređen na proizvodnju posebnih uređaja, iPhone-a, iPad-a, kompjutera i njegovog Apple TV streaming uređaj za televizije.


Suosnivač Apple-a Stiv Džobs počeo je da se bavi idejom izgradnje moćnog televizijskog poslovanja, ali nije uspeo pre svoje smrti 2011. godine. Njegovom nasledniku, generalnom direktoru Timu Kuku, trebalo je gotovo osam godina da pripremi taj program koji će kompanija sada pokušati da sprovede.

Neki analitičari smatraju da je Apple ušao u igru streaminga i pravljenja sopstvenog sadržaja jako kasno i da je Netflix postao merilo kako stvoriti i distribuirati sadržaje. Netflix je privukao 139 miliona pretplatnika širom sveta. Apple će imati i druge velike konkurente. Amazon je takođe postao snažan u streamingu video sadržaja, a Walt Disney kompanija pokreće svoj servis ove godine.

U okviru napora da brzo krene u ovom poslu, Apple je 2017. zaposlio dvojicu dugogodišnjih direktora Sony televizije, Džejmija Erlihta i Zaka Van Amburga.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Spojena pruga od Novog Sada do Subotice - Redovni saobraćaj krajem godine

U Bačkoj Topoli je spojen poslednji deo koloseka na pruzi Novi Sad-Subotica, čime je završeno postavljanje novih šina na glavnoj deonici, saopštila je Vlada Srbije. Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević je naveo da će se do kraja ove godine od Beograda do Subotice ovom prugom putovati za 80 minuta. Ceremoniji su prisustvovali i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ambasador

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.