NavMenu

Pokrenut portal Green Net - Na jednom mestu sve informacije o tržištu sadnog materijala

Izvor: eKapija Četvrtak, 21.03.2019. 15:21
Komentari
Podeli
Inovativni internet portal Green Net, čiji je cilj da na jednom mestu okupi sve učesnike na tržištu sadnog materijala u Srbiji, lansiran je juče, 20. marta, posle zvanične prezentacije ove platforme zainteresovanim profesionalcima i preduzetnicima u oblasti pejzažne arhitekture.

Ukoliko do sada niste bili sigurni da li je sadnica koju ste kupili proverenog kvaliteta, niste imali sve potrebne informacije o određenom projektantu, ili vam je traženje i prevoženje sadnog materijala oduzimalo previše vremena, osnivači Green Neta su vam olakšali posao.

Platforma koja je juče ugledala svetlost dana ima za cilj da sve informacije koje su potrebne za rad i poslovanje, u polju proizvodnje i trgovine sadnog materijala, objedini na jednom mestu. Na taj način, komunikacija između proizvođača i kupaca sadnog materijala biće direktna, sadnice proverenog kvaliteta, a ceo proces štedi znatno vremena.

U Srbiji, trenutno, ima 300 registrovanih rasadnika i 100 kompanija koje se bave ugradnjom sadnog materijala. Portal Green Net startuje poslovanje sa tri proverena rasadnika: rasadnikom Topalović iz Šapca, Gras Garden iz Beograda i sa rasadanikom Omorika iz Inđije.

Do juna 2019. je promotivni period ove platforme, te će sva pravna lica, do tada, moći besplatno da se registruju na period od godinu dana.

Veroljub Radoja, osnivač i vlasnik Green Net-a, za naš portal, tim povodom kaže da su benefiti ove mreže brojni, od transparentnosti svih informacija, proverenog kvaliteta sadnica, kao i same uštede vremena.

- Često kada se kupuju proizvodi ovog tipa, ne znate šta možete dobijete, i kakvog je kvaliteta i trajnosti taj proizvod. Ovom platformom, pokušaćemo da umrežimo domaće tržište, sa jedne strane proizvođače sadnog materijala, sa druge potrošače, odnosno, firme koje se bave uređenjem i održavanjem zelenih površina, čak i projektante koji imaju potrebu za sadnim materijalom. Tako, sve informacije, od visine, izgleda, do kvaliteta proizvoda moći ćete da vidite, i da znate šta kupujete i šta ćete dobiti. A za vlasnike velikih rasadnika, platforma će značiti mnogo i u smislu uštede vremena, jer će spojiti prave ljude.

On ističe da domaće tržište ima neiskorišćene resurse u pogledu ove grane privrede, ali da će ova mreža biti jedan od podsticaja ka daljem razvoju.

- Često zbog neimanja informacija gde mogu da nađu određene sadnice, kupci posežu za uvozom, koji je u značajnoj meri veći nego što je izvoz. To je jedna velika nepravda, jer Srbija ima veliki potencijal kada je u pitanju proizvodnja i izvoz sadnog materijala. Umrežavanjem, možemo da je uozbiljimo, povećamo i samim tim smanjimo uvoz i podstaknemo domaću privredu.

Kako Radoja dodaje, u drugoj fazi razvijanja i poslovanja Green Net-a, u planu je širenje na druga tržišta, kao i spajanje domaćih proizvođača i izvođača sa inostranim.

- Neki dalji cilj je da kada se nađe dovoljno proizvođača kao članova sa svojom proizvodnjom koju će uskladiti sa standardima, onda ćemo pokušati da nastupimo kao udruženje i na evropskom tržištu.


Mnogo sadnica malo standarda

Kako je istaknuto, jedan od problema u Srbiji je i nepoštovanje i nedovoljna primena standarda u proizvodnji sadnog materijala.

Prema rečima dr Dragane Skočajić, predsednice Udruženja pejzažne hortikulture Srbije, sa jedne strane, proces standardizacije iziskuje mnogo vremena, a sa druge, standardi nisu obavezujući, iako bi, možda, trebalo.

- Istorija rada na standardizaciji ove oblasti kod nas duga je 25 godina, od prevođenja i sistematizacije važećih standarda u Evropskoj uniji, do pokušaja njihove stvarne implemetacije u praksi na čemu struka radi od 2004. godine. Pojam kvaliteta je zbir kompleksnih kriterijuma i obrazaca kojima isporučena roba mora da odgovara. Iako, standardi Evropske unije nisu obavezujuća, zakonom regulisana kategorija, njihova primena u tradiciji evropskog poslovanja duga je više od 100-150 godina - rekla je ona.

Inače, Green Net je zasada, jedini platforma ovog tipa u regionu. Marija Nikolić, pejzažni arhitekta ističe da u Evropi već postoje nekoliko sličnih, kao što su u Francuskoj i Holandiji, ali da su oni malo drugačijeg modaliteta.

- U Francuskoj su profesionalci u ovoj oblasti umreženi po sličnom principu kao i sad kod nas - proizvođači, projektani i izvođači. U Holandiji s, druge strane, su umreženi samo proizvođači, jer Holandija ima veliku proizvodnju sadnica. Proivođači su tako, umreženi među sobom, što je jako bitno, kako bi kasnije izvođačima nudili posebne proizvode.

Prijava na platformu obavlja se preko stranice REGISTRACIJA KORISNIKA.

S. Petrović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.09.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Odabrani izvođači za transformaciju bivše Glavne železničke stanice u Beogradu u Istorijski muzej Srbije - Posao vredan 16,2 mil EUR

Istorijski muzej Srbije izabrao je izvođače za rekonstrukciju, adaptaciju i sanaciju Glavne železničke stanice u Beogradu i promenu namene u objekat Istorijskog muzeja. Posao je dodeljen grupi ponuđača koju čine kompanije M enterijer gradnja, Securiton, EX ING B and P, Geotaur, sa podizvođačima Termo and Cold, Pavel ING i Termoinženjering, a vrednost ugovora je 1,9 milijardi dinara, odnosno oko 16,2 mil EUR, sa PDV-om. Na tender su

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.