Izvor: Beta | Utorak, 19.02.2019.| 15:41
Izdvojite članak Odštampajte vest

Nemačka kompanija EOS Matrix otkupljuje za 11,29 mil EUR potraživanja banaka iz Srbije u stečaju

(Foto: Mckyartstudio/shutterstock.com)
Nemačka kompanija EOS Matrix dala je najbolju ponudu u iznosu od 11,29 mil EUR za otkup prvog paketa spornih i nenaplativih potraživanja (NPL) iz portfelja kojim u ime države i banaka u stečaju upravlja Agencija za osiguranje depozita (AOD), saopštilo je danas Ministarstvo finansija Srbije.

Tenderska komisija koja sprovodi proces prodaje tih potraživanja dala je preporuku odborima poverilaca institucija koje učestvuju u postupku da prihvate ponudu i nastave sa potrebnim procedurama kako bi se zaključila transakcija.

Na prethodnoj sednici tenderske komisije, održanoj 12. februara, otvorene su obavezujuće ponude za prodaju spornih i nenaplativih potraživanja, posle čega je finansijski savetnik uradio analizu predloga kupoprodajnog ugovora.

Agencija za osiguranje depozita je 11. oktobra prošle godine na prodaju ponudila potraživanja banaka u stečaju (Agrobanka, Nova Agrobanka, Univerzal banka, Privredna banka Beograd i Razvojna banka Vojvodine), kao i potraživanja kojima AOD upravlja u ime i za račun Republike Srbije i Autonomne pokrajine Vojvodine, a stigle su dve ponude.

Tom prodajom će se, kako je objasnilo Ministarstvo finansija, sva realna imovina koja služi kao sredstvo obezbeđenja po osnovu spornih potraživanjima (zemljište, objekti, oprema) ponovo aktivirati i vratiti u privredne tokove i time dalje pospešiti privrednu aktivnost.

- Na ovaj način, država će godišnje uštedeti oko 10 mil EUR, koliko su prosečno koštali stečajni postupci na godišnjem nivou, a koji su se plaćali prethodne dve decenije - ističe se u saopštenju.

Dodaje se da je prodaja prvog paketa NPL-ova samo početni korak u akcionom planu u okviru kojeg je planirano rešavanje dodatnog paketa nenaplativih i spornih potraživanja države.

U naredna 24 meseca se očekuje prodaja svih spornih i nenaplativih potraživanja u portfelju Agencije za osiguranje depozita.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.