NavMenu

Nemačka kompanija EOS Matrix otkupljuje za 11,29 mil EUR potraživanja banaka iz Srbije u stečaju

Izvor: Beta Utorak, 19.02.2019. 15:41
Komentari
Podeli
(Foto: Mckyartstudio/shutterstock.com)
Nemačka kompanija EOS Matrix dala je najbolju ponudu u iznosu od 11,29 mil EUR za otkup prvog paketa spornih i nenaplativih potraživanja (NPL) iz portfelja kojim u ime države i banaka u stečaju upravlja Agencija za osiguranje depozita (AOD), saopštilo je danas Ministarstvo finansija Srbije.

Tenderska komisija koja sprovodi proces prodaje tih potraživanja dala je preporuku odborima poverilaca institucija koje učestvuju u postupku da prihvate ponudu i nastave sa potrebnim procedurama kako bi se zaključila transakcija.

Na prethodnoj sednici tenderske komisije, održanoj 12. februara, otvorene su obavezujuće ponude za prodaju spornih i nenaplativih potraživanja, posle čega je finansijski savetnik uradio analizu predloga kupoprodajnog ugovora.

Agencija za osiguranje depozita je 11. oktobra prošle godine na prodaju ponudila potraživanja banaka u stečaju (Agrobanka, Nova Agrobanka, Univerzal banka, Privredna banka Beograd i Razvojna banka Vojvodine), kao i potraživanja kojima AOD upravlja u ime i za račun Republike Srbije i Autonomne pokrajine Vojvodine, a stigle su dve ponude.

Tom prodajom će se, kako je objasnilo Ministarstvo finansija, sva realna imovina koja služi kao sredstvo obezbeđenja po osnovu spornih potraživanjima (zemljište, objekti, oprema) ponovo aktivirati i vratiti u privredne tokove i time dalje pospešiti privrednu aktivnost.

- Na ovaj način, država će godišnje uštedeti oko 10 mil EUR, koliko su prosečno koštali stečajni postupci na godišnjem nivou, a koji su se plaćali prethodne dve decenije - ističe se u saopštenju.

Dodaje se da je prodaja prvog paketa NPL-ova samo početni korak u akcionom planu u okviru kojeg je planirano rešavanje dodatnog paketa nenaplativih i spornih potraživanja države.

U naredna 24 meseca se očekuje prodaja svih spornih i nenaplativih potraživanja u portfelju Agencije za osiguranje depozita.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.