Izvor: Klix | Ponedeljak, 18.02.2019.| 16:17
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srebrenica dobija etno selo - Novac za izgradnju osigurala fondacija iz Italije

Ilustracija (Foto: SSokolov/shutterstock.com)
Na području Srebrenice uskoro bi mogla početi izgradnja etno sela za koje se očekuje da svojim sadržajima privuče veliki broj domaćih i stranih turista.

Predsednik Udruženja "Prijatelji prirode oaza mira" Irvin Mujčić kazao je da to udruženje u narednom periodu planira realiziovati brojne aktivnosti, a jedna od njih je izgradnja etna sela u Slapovićima na lokaciji Kasapić.

- Za početak će to biti tri male kuće koje su pravljene u stilu osećanskih neimara. Zatim ćemo uraditi mlin kao nekad kad se koristio, koji će biti korišćen za mlevenje brašna, a ujedno i za struju. Narod je tokom rata pravio male mlinove kako bi imao struju, a isto tako ćemo mi raditi. Cilj nam je da pokažemo da se od prirode može živeti - kaže Mujčić u razgovoru za Fenu.

Ističe da je novac za izgradnju etno sela omogućila jedna fondacija iz Italije, a njegovom izgradnjom se građanima i turistima želi omogućiti mesto gde će se opustiti i uživati u prirodi.

Osim tih prvih ulaganja koja su najavljena, planirano je da se i u narednom periodu nastavi izgradnja drvenih kućica i šadrvana u okviru etno sela.

- Ove godine imamo mogućnost da zaposlimo tri osobe, ali samo sezonski i radujemo se zbog toga, jer ćemo time omladini pokazati da nemaju potrebe da idu u Nemačku pored naših neiskorištenih potencijala. Trebamo samo malo uložiti kako bi uspeli - poručio je Mujčić.

Pojašnjava da se Udruženje "Prijatelji prirode oaza mira" finansira samostalno, te da onoliko koliko dobiju od turista ulažu u svoje projekte, a ove godine su, kaže, imali dosta pomoći iz inostranstva.

Mujčić najavljuje brojne aktivnosti koje će Udruženje realizovati tokom godine, kao što su međunarodni omladinski kamp za mlade, te festival na otvorenom na kojem će biti promovirana domaća proizvodnja.

- U sklopu festivala biće održan veliki koncert na kojem će svirati bendovi iz Japana, Izraela, Belgije, Austrije, kao i domaći bendovi. Naši gosti će biti svih nacionalnosti kako bi pokazali da svi zajedno možemo nešto uraditi - rekao je Mujčić.

Takođe, aktivisti Udruženja "Prijatelji prirode oaza mira" imaju odličnu saradnju s vlasnikom ergele konja Eminom Bektićem iz Jasenove kod Srebrenice s kojim u narednom periodu planiraju da rade na zajedničkim projektima.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.