NavMenu

Propao tender Aerodroma Crne Gore - U Tivtu i dalje bez noćnih letova

Izvor: Vijesti Četvrtak, 17.01.2019. 14:31
Komentari
Podeli
Aerodrom Tivat (Foto: YouTube/screenshot)Aerodrom Tivat
Kompanija Aerodromi Crne Gore (ACG) obustavila je postupak javne nabavke konsultantskih usluga za izradu elaborata o uvođenju noćnog letenja na aerodromu Tivat. Taj tender raspisan je u septembru 2018. godine, a bio je procenjen na 450.000 EUR sa PDV-om.

Tražen je konsultant koji će sagledati mogućnost za njihovu izradu i uraditi konkretne procedure za sletanje i poletanje aviona na Aerodromu Tivat noću i u uslovima smanjene vidljivosti.

Na tender su pristigle tri ponude stranih ponuđača i to kompanije Navblue iz Francuske, Jeppesen Sanderson Inc iz SAD i GE Aviaton Digital, takođe iz SAD. Ponude koje su se kretale od 277,5 do 448.000 EUR, Tenderska komisija ACG proglasila je neispravnim i poništila tu javnu nabavku.

Tivatska vazdušna luka trenutno nije osposobljena za letenje noću i u uslovima drastično smanjene vidljivosti, a tzv. "noćni start" tog aerodroma najjednostavnija je i najelegantnija varijanta rešavanja velikog dela problema sa zagušenošću aerodroma velikim obimom saobraćaja tokom letnjih meseci.

Aerodrom Tivat otvoren je za saobraćaj od momenta izlaska do pola sata po momentu zalaska sunca, pa bi njegovo osposobljavanje za letenje u noćnim i uslovima smanjene vidljivosti značajno uticalo na povećanje vremenskog intervala u kome je otvoren i može primati avione.

U poslovodstvu te vazdušne luke ne računaju da bi nakon osposobljavanja za "noćni start", zbog buke iznad turistički značajnih područja, primali avione 24 sata dnevno, odnosno tokom čitave noći, već bi aerodrom samo produžio vreme rada do oko 23 sata uveče, dok bi ujutro počinjao sa poslom ranije nego što je to sada slučaj. Tako bi sa istim raspoloživim fizičkim kapacitetima piste, platforme i terminalne zgrade, aerodrom Tivat mogao opslužiti znatno veći broj aviona i putnika nego što je to sada slučaj.

Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) i Agencija za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore pre nekoliko godina u praksi su ispitivale metodu instrumentalnog prilaza aviona u uslovima smanjene vidljivosti na sletanje na aerodrom Tivat najsavremenijom tzv. PBN metodom (navigacija zasnovana na navigacionim performansama vazduhoplova). Test je bio uspešan i pokazao da avioni mogu sigurno sletati i odletati iz tivatske vazdušne luke korišćenjem te metode navigacije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

CLS: Gde je projekat mosta kod Ade Huje?

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je još u decembru 2019. dobila idejni projekat mosta na Adi Huji, koji je sa PDV-om plaćen oko 735.000 EUR, ali do današnjeg dana ništa nije urađeno, izjavio je Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu i nekadašnji gradski odbornik. - Da su nadležni odmah raspisali tender za izradu Projekta za građevinsku dozvolu i počeli sa prikupljenjem i drugih dozvola i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.