Izvor: Promo | Ponedeljak, 14.01.2019.| 13:07
Izdvojite članak Odštampajte vest

HTC Vive sa kompanijama Mozilla i AWS plasira namenski WEB pregledač za virtuelnu stvarnost

HTC Vive, lider u virtuelnoj realnosti (VR) u razmeri sobe, nedavno je najavio prvu te vrste saradnju sa platformom Firefox kompanije Mozilla, platformom Amazon Sumerian kompanije AWS i kompanijom Fidelity Investments, koja će korisnicima omogućiti da uvedu VR u svoj svakodnevni život.

Naime, kompanije će obezbediti imerzivno iskustvo pregledanja weba u virtuelnoj realnosti. Firefox Reality postaće prvi izvorni VR pregledač uređaja Vive, koji će korisnicima pružiti bezbedno i privatno iskustvo.

Da bi se web sadržaj jednostavno uveo u VR, HTC Vive takođe sarađuje sa kompanijom Amazon Web Services (AWS), čija platforma Amazon Sumerian pruža programerima i kompanijama komplete alatki za jednostavno kreiranje i objavljivanje VR iskustava. Na CES-u, prva kompanija koja će izvršiti demonstraciju na novoj platformi biće Fidelity Investments, koja će korisnicima omogućiti da pregledaju njihov portfolio u VR-u kroz prilagođeno okruženje koje je izgrađeno za novi pregledač, navodi se u saopštenju.

- Cilj za ovu godinu nam je da svakodnevne računarske zadatke po prvi put uvedemo u virtuelnu realnost - rekao je Michael Almeraris, potpredsednik partnerstva i sadržaja, HTC VIVE. - Saradnjom sa kompanijama Mozilla i Amazon Web Services, smanjujemo jaz u XR računarstvu, i dajemo sposobnost Vive korisnicima da dobijaju više sadržaja u svom uređaju, istovremeno omogućavajući programerima i kompanijama da brzo prave sadržaj za te korisnike.


Mozilla Firefox

Trenutno je VR web pregledanje naporno i teško za navigaciju. HTC Vive je, stoga, izabrao Firefox kompanije Mozilla, da ponovo osmisli kakvo bi VR web iskustvo trebalo da bude. Ovo partnerstvo omogućava optimizovano iskustvo pregledanja u VR-u u svrhe brzih i jednostavnih pretraga, pristupa omiljenim web sajtovima u VR-u radi kupovine, istraživanja, surfovanja, gledanja video sadržaja i još mnogo toga.

Firefox će, tako, biti novi podrazumevani internet pregledač za Vive, Vive Pro i dolazeći VIVE Cosmos.

- Uzbuđeni smo što sarađujemo sa kompanijama Amazon i HTC kako bismo osigurali da je web najbolji način da se doživi 3D sadržaj sa interneta na najboljim VR uređajima na tržištu - rekao je Sean White, direktor za istraživanje i razvoj, Mozilla. - Donosimo Firefox Reality na ovu platformu kako bismo osigurali da korisnici imaju brzo, bezbedno i privatno iskustvo na sledećoj generaciji hardvera - dodao je on.


Amazon Sumerian

Kao deo ove saradnje, HTC Vive se udružuje sa platformom Amazon Sumerian kako bi uveo istinski web VR na tržište.

Zahvaljujući ovoj saradnji, HTC Vive programeri će moći da kreiraju izuzetno imerzivne web sajtove optimizovane za VR, bez potrebe za specijalizovanim programerskim znanjem. Korišćenjem platforme Sumerian, programeri mogu brzo da razviju koncept, testiraju i objave web sajtove optimizovane za VR koji su istog trenutka dostupni internim testerima, prijavljenim korisnicima ili za javnu upotrebu.

Pored VR sajtova, AWS i HTC planiraju da savršeno integrišu Sumerian sa prodavnicom Viveport za objavljivanje svih VR iskustava na platformi, što će ih činiti dostupnim krajnjim korisnicima brže nego što je to bilo moguće ranije.

- Mnoge industrije usvajaju XR tehnologije za široku lepezu namena, uključujući simulacije za obuke, virtuelne usluge domara, unapređena iskustva kupovine na mreži, virtuelne ture i još mnogo toga - rekao je Kyle Roche, generalni direktor, Amazon Sumerian, AWS. - Sve do sada, stvaranje realističnih XR iskustava je od programera zahtevalo da imaju specijalizovana programerska znanja i da nauče jedinstvene specifikacije i procedure objavljivanja, što je uvećavalo kompleksnost procesa. Zajedno sa kompanijama HTC i Mozilla, olakšavamo programerima da brže razviju i distribuiraju VR aplikacije koristeći ništa više od pregledača i URL-a - dodao je on.


Fidelity Investments

Da bi prikazali pun potencijal ove saradnje, HTC Vive će ugostiti Fidelity Investments na svom CES VR predstavljanju u Wynn hotelu.

Prototip Fidelity Investments VR web sajta omogućava finansijskim klijentima da urone u svoje investicije pomoću nove alatke za vizuelizaciju podataka i omogućiće saradnju između korisnika, kao što su članovi porodice ili savetnik od poverenja.

- U kompaniji Fidelity posvećeni smo pomaganju ljudima da žive bolje finansijske živote, tako da smo uzbuđeni što istražujemo mogućnosti ovih novih tehnologija - rekao je Adam Schouela, potpredsednik upravljanja proizvodima u Centru za primenjenu tehnologiju kompanije Fidelity.

- Mogućnost da investitor sarađuje sa članom porodice ili savetnikom od poverenja u virtuelnom okruženju otvara nove mogućnosti kako korisnici u budućnosti mogu da realizuju interakciju sa svojim finansijama - rekao je Schouela.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.