NavMenu

Japan zainteresovan za Srbiju - Održan Poslovni forum zemalja Zapadnog Balkana u Tokiju

Izvor: Novosti Subota, 08.12.2018. 14:51
Komentari
Podeli
(Foto: Yury Zap/shutterstock.com)
Japanske kompanije veoma su zainteresovane da ulažu u Srbiju i dosad su u nju investirale više od 300 mil EUR, što je mnogo više od svih zemalja u regionu. Sada im je najviše interesantan IT sektor, zbog kvalitetne radne snage u našoj zemlji.

Da je Srbija dobro mesto za japanske kompanije, potvrdio je i Aleksandar Kemiveš, iz Privredne komore Srbije, predstavljajući našu zemlju na poslovnom seminaru zemalja Zapadnog Balkana u Tokiju. Zajedno sa njim, svoje potencijale predstavile su privredne komore Crne Gore, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Albanije.

- Japanu smo najviše zahvalni zbog velikih donacija - kazao je Kemiveš.

- Čitav ovaj region, pa i Srbija, ima odličnu poziciju. Naša zemlja za transport robe može da koristi kako drumski i kargo prevoz, tako i rečni. Imamo dogovore sa CEFTA, EFTA, Rusijom, Kazahstanom, Turskom, Japanom i Australijom, i to sve poštujemo. Imamo i stabilan privredni rast i suficit u budžetu. To je bitno i za domaće i za strane kompanije.

Kada je reč o japanskim kompanijama, Srbija je gotovo jedina na Zapadnom Balkanu u kojoj one posluju. Bar kada je reč o onim ozbiljnim investicijama, koje su donele kompanije poput Panasonica, Yazakija, JTI...

Japanskim investitorima Zapadni Balkan je interesantan kao novo tržište, sa odičnom geografskom pozicijom.

- Zemlje Balkana imaju dobar pristup zemljama EU i Srednjem istoku - ističu u Ministarstvu spoljnih poslova Japana.

- Srbija ima dobru i obrazovanu radnu snagu. Srpska poljoprivreda nije toliko poznata Japanu, u koji se, na primer, uvozi smrznuta malina. Sigurno je da ima dosta potencijala, i očekujemo još više novih investicija. Pojedini investitori možda i dalje misle da Srbija nije stabilna zemlja, ali svi koji su do sada uložili u Srbiju i posluju sa njom više su nego zadovoljni uslovima rada i poslovanja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

CLS: Gde je projekat mosta kod Ade Huje?

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je još u decembru 2019. dobila idejni projekat mosta na Adi Huji, koji je sa PDV-om plaćen oko 735.000 EUR, ali do današnjeg dana ništa nije urađeno, izjavio je Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu i nekadašnji gradski odbornik. - Da su nadležni odmah raspisali tender za izradu Projekta za građevinsku dozvolu i počeli sa prikupljenjem i drugih dozvola i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.